Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Eva Irgl in Jože Možina o Pedru Opeki

V nedeljo, 21. aprila, je bil v organizaciji občinskega odbora SDS Ajdovščina v dvorani prve slovenske vlade predvajan dokumentarni film o življenju in delu misijonarja slovenskega rodu Pedra Opeke.

Njegovo delo na Madagaskarju, kjer zadnjih dobrih dvajset let v mestu Atanarivo z brezdomci – imenovanimi tudi smetiščarji, gradi tako imenovano mesto upanja, je na filmski trak prelil avtor filma, naš rojak Jože Možina. Pogovor z njim je po predvajanju filma vodila poslanka v državnem zboru Eva Irgl. Tako so lahko obiskovalci imeli priložnost zvedeti kar nekaj podrobnosti v zvezi z nastajanjem filma kot tudi nekatera avtorjeva razmišljanja o dogodkih iz slovenske polpretekle zgodovine, ki obsegajo velik del avtorskega opusa g. Možine. V zvezi s tem je tudi povedal, da prav sedaj pripravlja projekt, ki govori o povojnih pobojih v Hudi jami, saj mu po njegovih besedah vest nalaga, da naglas spregovori o dolgo zamolčanih temah.

Obiskovalci so pokazali veliko razumevanje za delo misijonarja in za njegov misijon darovali  1700 EUR.

Po končani prireditvi se je ob kozarcu domačega v preddverju dvorane razvila živahna debata in gneča okrog avtorja filma, saj je film odprl veliko razmišljanj.

 

Alojzij Klemenčič

Oglejte si tudi