Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
ČET.
16°C
4°C
Oceni objavo

70 let Društva upokojencev Ajdovščina

V dvorani Športnega centra Ajdovščina so člani Društva upokojencev Ajdovščina v nedeljo, 27. marca, slovesno obeležili 70 let delovanja.

Kulturni program so pripravile društvene skupine: ŽPZ Večernica pod vodstvom Mirana Rustje, DPS Zarja, ki jo vodi Zora Gregorc, solist Bojan Pergar in harmonikar Mauro Deferri. Za mladostno igrivost so poskrbeli učenke in učenci OŠ Šturje. Z mentorico Polono Juretič so pripravili venček ljudskih v pesmi in plesu. V dvorani sta bili tudi razstavi fotografij Primorskega škljoca in razstava ročnih del lokavških žena, društvenih sekcij za tehnično kulturo.

Predsednik društva Maksimiljan Marc je v svojih predstavitvah društva nizal bogato delovanje na področju kulture, tehnične kulture, prostovoljstva in športa. Da pa se člani oddahnejo in naberejo nove energije, nudi društvo organizacijo izletov, letovanj, pohodništva, ki jih s pridom izkoristijo.

Društvo je na slovesnosti prejelo Jubilejno priznanje župana Občine Ajdovščina. Predal ga je podžupan  Mitja Tripković, ki se je v svojem govoru zahvalil članom za predanost, ki jo izražajo v skrbi za najstarejše: »Zavedati se moramo namreč, da je starost del slehernega posameznika, na nas pa je, da zagotovimo kar najboljše pogoje za preživljanje brezskrbne starosti. Ne zgolj preskrbljenost - tudi aktivna in zdrava drža je tista, h kateri moramo stremeti, če želimo ohranjati energijo in trdno skupnost tudi v tretjem življenjskem obdobju. Prav vaše društvo si s številnimi programi prizadeva k vključevanju, druženju in srečevanju – prepričan sem, da je vaš doprinos za naše najstarejše neprecenljiv.«

Predsednik Marc je zaslužnim članom, ki nesebično pripomorejo k delovanju društva, podelil društvena priznanja - Francu Krašni, Danilu Curku in Stanku Rebku.

Priznanje Pokrajinske zveze društev upokojencev severne Primorske je podelil predsednik Zlatko Martin Marušič. Prejela ga je koordinatorka projekta 'Starejši za starejše' Irena Vidmar. V letu 2018 so prostovoljci prejeli zlati znak občine Ajdovščina, v 2019 pa jim je predsednik države podelil državno odlikovanje. Priznanje sta prejela tudi prostovoljca Magda Rijavec in Zdravko Krkoč. Vsi trije so na svojih področjih vestni in požrtvovalni. Priznanje za dolgoletno delo, Malo plaketo PZDU je prejela Janja Polanc koordinatorka projekta 'Starejši za starejše', ki sicer deluje v PZDU Nova Gorica, je pa članica DU Ajdovščina.

Janez Sušnik, predsednik ZDUS, ki je prisostvoval svečanosti, je podelil Pisno priznanje ZDUS Nevenki Vidmar, za neutrudno delo v društvu, pokrajini in zvezi.

Veliko plaketo ZDU Slovenije pa je prejelo društvo za uspešnih 70 let delovanja. Janez Sušnik je v svojem nagovoru pohvalil delovanje in uspehe na vseh področjih in skrb za sočloveka v tretjem življenjskem obdobju. Čestitke in pohvale so prispevali tudi gostje: Eva Mermolja, direktorica Ljudske univerze, Branko Lavrenčič, predsednik Društva Most in pobrateno društvo Gaberje na Dolenjskem.

Sledil je še zbor članov in prijetno druženje.

Nevenka Vidmar, DU Ajdovščina

Oglejte si tudi