Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Čaščenje sv. Martina v Vrtovinu

Čaščenje svetega Martina je pri nas razširjeno zlasti po vinorodnih krajih. Martinovo (11. november) je po ljudskem prepričanju dan, ko sveti Martin iz mošta dela vin'. Martinovanja in 'Martinje' so znana po vsej Sloveniji od Istre do Prekmurja. Ob njegovem godu se pripravljajo Martinove pojedine s pokušino novega vina.
Martinovo je praznik, ki sega daleč v čas pred Kristusom, čeprav ima videz cerkvenega. V jesenskih slavjih in pojedinah so se naši poganski predniki zahvaljevali bogovom za dobro letino, hkrati pa naslavljali priprošnje za ponovitev obilja v prihodnjem letu. Zaradi splošne priljubljenosti cerkev med pokristjanjevanjem praznika ni odpravila, ampak ga je zaznamovala z znanim in med ljudmi čaščenim svetnikom, svetim Martinom, krščanskim škofom, rojenim v začetku četrtega stoletja na ozemlju današnje Madžarske.

Kot je že v tradiciji, smo v Vrtovinu tudi letos počastili Martinovo, v veselje vseh krajanov in tistih, ki radi prihajajo v Vrtovin znova in znova. Razigrano družbo je povezal kozarček mošta, poseben martinov meni, prijetna glasba in pester kulturni program.  Za kulturni program je poskrbel domač MPZ Vinograd, pod vodstvom Stojana Korena z zapetimi pesmimi o rujni kapljici.

Ansambel Erazem in ansambel Javor  sta pripravila glasbeno poslastico, ob kateri smo vsi zaplesali. Tako eni kot drugi so nas zabavali s kvalitetno narodnozabavno, slovensko in mednarodno glasbo iz celega sveta. Niso manjkale niti dalmatinske pesmi, rock, pop, evergreeni, latino in  vse to so povezali v glasbene mikse.

Bistvo Martinovanja v Vrtovinu ostaja vedno isto - prvinski užitek ob jedi, omamnost doživetja vina in nepozabnost veselega druženja.

 

Nevenka G

Oglejte si tudi