Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Gasilska zveza Ajdovščina z novim praporom

Štiri ajdovska prostovoljna gasilska društva – Ajdovščina, Col, Selo in Šmarje – so od leta 2009 organizirana v občinsko gasilsko zvezo, ki je 21. oktobra slovesno razvila svoj prvi gasilski prapor.

Gasilstvo na zgornjem Vipavskem ima bogato, več kot stoletno tradicijo. Skozi čas je bilo različno organizirano, zadnja večja sprememba pa sega v leto 2009, ko se je medobčinska gasilska zveza Ajdovščina – Vipava razdelila na dve občinski.

Letošnjega oktobra je Gasilska zveza Ajdovščina razvila svoj prvi prapor. Dogodek je po pravilih gasilskega protokola razvijanja prapora potekal v dvorani gasilskega doma v Šmarjah. Poleg vodstev prostovoljnih društev so bili med gosti vidnejši predstavniki sosednjih gasilskih zvez ter drugih služb v sistemu zaščite in reševanja, dogodka pa se je udeležila tudi poslanka Eva Irgl.

Prapor je predsedniku Primožu Novaku predal 'darovalec' Franc Urdih, ki je tudi najbolj zaslužen za celotno organizacijo nastajanja prapora ter je za svoje prizadevanje prejel posebno priznanje Gasilske zveze Ajdovščina. Prapor krasi najznačilnejša ajdovska veduta grajskega obzidja, s svetim Florjanom. Ponosno bo visel na čelu praporov posameznih prostovoljnih društev, združenih v občinsko zvezo, na vseh protokolarnih in družabnih gasilskih dogodkih.

sh

Oglejte si tudi