Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Čistilna naprava na Colu obnovljena

Čistilna naprava na Colu je doživela temeljito nadgradnjo, konec novembra je že uspešno prestala tehnični pregled in začela poskusno obratovati.
Čistilna naprava pod zaselkom Orešje je bila sicer zgrajena že leta 2005, vendar je začela zares obratovati dobrih pet let kasneje, ko so nanjo priključili 130 hiš. Po petih letih delovanja so ugotovili, da ne dosega pričakovanih rezultatov – da odplak ne očisti 95 odstotno, pač pa včasih le okrog 80 odstotno.

Zato so se odločili za nadgradnjo, v bistvu za temeljito posodobitev strojne opreme, nekoliko se je povečala tudi zmogljivost (s 550 na 650 populacijskih enot). Preračunana je na 140 hišnih priključkov in osnovno šolo s 250 učenci ter na nekaj rezerve.

Nad bazenom so zgradili upravno stavbo s sodobno tehnološko opremo (fine grablje in mehanska stopnja, puhala …), ki omogoča morebitna popravila tudi v slabem vremenu in hkrati varuje naprave pred zmrzaljo. Podatke o delovanju in morebitnih napakah naprava samodejno pošilja na centralno čistilno napravo v Ajdovščini.

Poskusno obratovanje bo trajalo 6 mesecev in ob ustreznih rezultatih bo ČN tedaj dobila še uporabno dovoljenje. Nadgradnjo je podjetje Hidroinženiring opravilo za 215 tisoč evrov , v celoti jo je financirala Občina Ajdovščina.

Foto Peter Kete

Oglejte si tudi