Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
9°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Poznate fizioterapijo?

Fizioterapija je zdravstvena stroka, namenjena posameznikom, ki imajo težave zaradi bolezni ali poškodbe mišično skeletnega, živčnega, dihalnega ali srčno-žilnega sistema. Fizioterapevti želimo z različnimi fizikalnimi metodami, kot so vse vrste aktivnega in pasivnega razgibavanja, hlajenje, segrevanje, različne manualne tehnike, električna stimulacija in druge metode, odpraviti ali zmanjšati bolečino, gibalno oviranost ali poškodbo. Poleg tega želimo preprečiti stopnjevanje bolečin oz. težav, povezanih s poškodbami, ter zmanjšati možnost ponavljanja teh težav. Poleg naštetih fizioterapevtskih metod v fizioterapiji Ajdovščina izvajamo dve vrsti specialnih obravnav: limfna drenaža in mišično-skeletna obravnava zahtevnejših mišično-skeletnih okvar. Pomemben del fizioterapevtske obravnave pa je tudi edukacija bolnika.

Oseba, ki potrebuje fizioterapevtsko obravnavo, pri zdravniku dobi delovni nalog za fizioterapijo in ga glede na stopnjo nujnosti, ki jo določi zdravnik na podlagi strokovne presoje, pravočasno odda v naš nabiralnik, v predprostoru vhoda fizioterapije. Za stopnjo nujnosti zelo hitro je potrebno delovni nalog oddati v petih zaporednih dneh, za stopnjo nujnosti hitro in redno pa v 14-ih dneh. Datum prvega obiska obvestimo po SMS sporočilu ter s pisnim obvestilom, v katerem so vsa potrebna navodila. Program fizioterapije se določi v okviru pregleda in izvidov zdravnikov specialistov in je odvisen od vsakega pacienta glede na njegove težave. Na prvi fizioterapevtski obravnavi fizioterapevt na podlagi napotne diagnoze, anamneze in ocene funkcionalnega stanja izbere najprimernejše fizioterapevtske metode in tehnike za dosego želenih ciljev.

V zadnjem obdobju je naša fizioterapija doživela kar nekaj velikih sprememb. Pred skoraj dvema letoma smo se iz Zdravstvenega doma Ajdovščina na Tovarniški preselili na Ribnik, Bevkova 13. Prve občutke izgubljenosti in nedomačnosti v veliko večjih prostorih na Ribniku so kmalu nadomestili občutki zadovoljstva. Pogoji dela so boljši, možnost zagotavljanja večje zasebnosti pri izvajanju specialnih ter drugih fizioterapevtskih obravnav se je bistveno izboljšala. Dobili smo nove sodelavce, prostorsko smo se obogatili, pridobili svetlo veliko telovadnico, prostornejšo elektroterapijo, kinezioterapijo in garderobo, v kateri se naši pacienti preobujejo in pripravijo na terapijo. S tem poskrbimo za čistočo in urejenost naših prostorov. 

Ker je za naše delo izredno pomembno vzdrževanje znanja in sledenje novostim, se udeležujemo strokovnih izobraževanj ter skrbimo za nabavo najsodobnejših aparatov, ki dopolnjujejo fizioterapevtske obravnave in s tem skrajšajo čas rehabilitacije. Imamo sodobno opremljeno fizioterapijo, ki jo želimo še dodatno dopolnjevati. Trenutno se odločamo za nakup aparata z visoko energijsko indukcijsko terapijo, ki omogoča učinkovitejšo obravnavo pacienta. Glede na to, da so aparature zelo drage, aktivno iščemo donatorje.

Ker je bila fizioterapija v času epidemije COVID-19 zaprta en mesec, smo morali reorganizirati delo ter sprejeti varnostne ukrepe. Trudimo se za usklajevanje fizioterapevtskih storitev z ukrepi NIJZ za varno in strokovno obravnavo naših uporabnikov. Ob tem bi se radi zahvalili za strpnost in razumevanje vseh naših pacientov. V tem času smo bili in smo še vedno na razpolago za kakršnokoli informacijo glede na diagnozo pacienta.

Ljudje posvečajo več pozornosti zdravju in zdravemu načinu življenja, zato je fizioterapija tudi pogosta izbira ljudi, ki so še v dobri kondiciji in sorazmerno zdravi. 

Ker se pomena preventive zavedamo tudi fizioterapevti, dobro sodelujemo s Centrom za krepitev zdravja v nacionalnih preventivnih programih, saj področje preventive lahko prepreči marsikatere zdravstvene zaplete.

Oglejte si tudi