Egon Podgornik je na prestižnem mednarodnem tekmovanju Premio Biol Novello 2025 dosegel izjemen uspeh. Njegovo ekološko ekstra deviško oljčno olje Skrlin Cuvée je namreč osvojilo 1. mesto v konkurenci 179 zgodnje pridelanih ekstra deviških oljčnih olj nove letine 2025. Premio Biol Novello, ki poteka v Italiji, velja za eno najprestižnejših ocenjevanj oljčnih olj 'nove letine', kjer strokovna mednarodna žirija ocenjuje predvsem svežino, aromatično intenzivnost in uravnoteženost.
»Zmaga na mednarodnem tekmovanju Premio Biol Novello 2025 je zame in za mojo družino veliko priznanje in potrditev, da sta skrbna obdelava in pravočasno pobiranje oljk izjemnega pomena za končno kakovost oljčnega olja. Iskreno se zahvaljujem tudi Sandiju Babiču in ekipi v Oljarni Sandi Babič za strokovno in predano sodelovanje pri predelavi oljk, kar je pomembno prispevalo k doseženemu rezultatu,« pravi Egon Podgornik iz Skrilj. Žirijo je olje Skrlin Cuvée prepričalo z izrazitim sadnim značajem ter harmoničnim razmerjem grenkobe in pikantnosti. »Prejeto priznanje predstavlja pomembno potrditev kakovosti, znanja in predanosti ter dodatno utrjuje mesto ekološkega ekstra deviškega oljčnega olja Skrlin Cuvée med vrhunskimi oljčnimi olji nove letine, kar pomeni veliko motivacijo in spodbudo za prihodnost,« priznava Egon Podgornik. Prestižna nagrada je še ena v vrsti pomembnih priznanj, ki jih je ekološko ekstra deviško oljčno olje Skrlin prejelo v zadnjem času: letos spomladi je na Festivalu oljčnega olja in vin v Šempasu namreč osvojilo platinasto priznanje, le nekaj dni zatem pa je iz italijanskega Barija prišla novica, da je na Biol tekmovanju, kjer se predstavljajo pridelovalci ekoloških oljčnih olj, prejel še nagrado Extragold, ki je priznanje za olja najvišje kakovosti.
»O oljkah se stalno izobražujemo. Naša glavna usmeritev je, da delamo v sodelovanju z naravo in v ekoloških smernicah, ki se že nagibajo k biodinamičnemu,« pove Špela Podgornik, žena Egona Podgornika. Naj dodamo, da v družini Podgornik prisegajo na pravočasno obiranje oljk. »Številni oljkarji s tem opravilom čakajo, saj računajo, da bodo tako iz oljk stisnili večjo količino olja, sam pa sem prepričan, da na ta račun ne prideš tudi do bolj kakovostnega olja. Res je, da ob zgodnejšem stiskanju oljk dobiš nekoliko manjši delež olja, je pa to občutno bolj kakovostno,« izpostavlja Egon Podgornik.



