Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
15°C
JUTRI
26°C
13°C
Oceni objavo

Na velikonočni ponedeljek že 24. na Malo goro

Pusta, zavetnika temačnih mrzlih zimskih dni smo že pokopali in v deželo nezadržno prihaja pomlad. Prav pust je tistih mejnik, ko se v Kamnjah začnejo priprave na osrednji dogodek v vasi – Velikonočni pohod na Malo goro.

Letos bo to že 24. ponovitev pohoda – pohoda z eno najdaljših tradicij daleč naokoli. Z njim želimo ohranjati spomin na čase, ko so na Mali gori še kosili in spravljali seno. To delo je bilo težko, a hkrati prijetno, saj je za krajane pomenilo nekakšno povezovanje in sosedsko pomoč, tako da se je izbrusila zavest, da je Mala gora kraj trdega dela in lepega spomina.

Ljubitelji pohodništva in druženja si bodo na dan pohoda ob 8. uri v šoli v Kamnjah lahko ogledali dokumentarni film Mala gora skozi čas, pri kapelici na začetku pohoda pa jih bo pričakala jutranja dobrodošlica. Za vzpon na Malo goro si bodo lahko izbrali označeno planinsko pot ali pa tematsko pešpot koscev in grabljic ter med potjo spoznavali ledinska imena področij ter orodja, ki so jih uporabljali v času košnje. V nadaljevanju poti je možno izbrati pot mimo lovskega bivaka Črna peč, kjer se bodo lahko odpočili in okrepčali.

Ob 11. uri bo pri koči na Mali gori pozdrav pohodnikom s krajšim kulturnim programom. Poskusili bodo lahko tradicionalno jed – polento, zabeljeno s košenino in kislo mleko. Najstarejši in najmlajši pohodnik ali pohodnica bosta prejela slasten kolač, delo kamenjskih gospodinj.

Na Malo goro se je možno povzpeti iz vasi v dolini kot so Ravne, Vrtovin, Kamnje, Stomaž, Lokavec ali pa po srednječavenski poti. Najmanj napora pa zahteva pot od koče na Čavnu, če še zimske razmere v Trnovskem gozdu to dopuščajo.

Planinske poti so urejene in dobro označene, naročeno pa je tudi lepo vreme!

Planinska sekcija Kamnje

Oglejte si tudi