Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Moža je zatajila!

Dramska skupina Društva gospodinj s Planine ima za seboj že nekaj ponovitev zadnje uspešnice, komedije Moža je zatajila! Zadnjo januarsko nedeljo bodo predstavo uprizorili v Kulturnem domu na Cesti, nato pa se v februarju odpravljajo na turnejo po sosednjih občinah.

Dramska skupina Društva gospodinj s Planine je komedijo Moža je zatajila! najprej predstavila svojim sokrajanom, reprizo je predstava doživela v nabito polni Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini, drugo ponovitev pa v prav tako do zadnjega kotička napolnjenem vipavskem Kulturnem domu.

Doslej se je skupina lotevala avtorskih tekstov, tokrat pa so se odločili za drugačen pristop. "Prvič smo izbrali že zapisano igro - sicer neznanega avtorja - ki pa je v domačem narečju bila izredno dobro sprejeta. Napolnili smo dvorano in publika je dihala z nami," je po zadovoljen režiser in vodja dramske skupine Dušan Česen, ki prvič v stranski vlogi sam nastopa v predstavi. Pripoved je elegantno povezana z etnološkim izročilom, saj nas uvodoma pozdravi Ženski pevski zbor pod vodstvom Janje Pirnar, ki na pot proti Trstu pospremi brangar'ce. Zrele kmečke žene, ki so pred dobrimi 60 leti s Planine peš odhajale v Trst s košarami na glavi. V njih so nosile domače pridelke, kot so vino, maslo in jajca, da bi jih na drugi strani prodale ali zamenjale za bonbone, kavo ali takrat izjemno dragocene najlonke. Na 40 km dolgi poti so si imele veliko povedati ...  Med drugim tudi kvante, ki so se širile o mladem sveže poročenem paru - Irmi in Bogomiru. Komaj sedem tednov poročen par je namreč še preden so se medeni tedni iztekli, že naletel na hud zaplet, ki ga je žena skušala rešiti z utajo.

Režiser in igralci so se odlično spopadli s precej zahtevno predstavo. Igra za skoraj dve uri prilepi gledalce na sedeže, zgodba lepo in hitro teče, komični zapleti se nizajo eden za drugim … Za ljubiteljske igralce je tempo predstave peklenski, zaslužijo si pohvale za vzdržljivost. Za njihovo odlično igro so zagotovo zaslužna leta treningov in nastopanj. Še posebej preseneča režiser, ki bi za svojo stransko vlogo v predstavi zaslužil tudi kakšno gledališko nagrado. Morebiti pa bo čas, da se skupina odpravi na katerega od ljubiteljskih gledaliških festivalov?

Kako se je zapletlo in razpletlo, kdo je potegnil »ta kratko« ter ali sta Bogomir in Irma še vedno skupaj, si oglejte na naslednji ponovitvi predstave – zadnjo januarsko nedeljo v Kulturnem domu na Cesti, 3. februarja v Podnanosu, 16. februarja v Skriljah, dan kasneje v Šempasu, 23. februarja pa v Gočah. Pa še priporočilo za obiskovalce: pred predstavo opravite vse nujne in malo manj nujne potrebe, sicer bo zaradi krohotanja treba na potrebo sredi predstave.  

 

 

Oglejte si tudi