Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
14°C
JUTRI
15°C
10°C
Oceni objavo

Evropski teden mladih v Palah

Inštitut za mladinsko politiko je v okviru Evropskega tedna mladih, ki je potekal med 12. in 19. aprilom 2024, pripravil dva dogodka za mlade. Najprej je gostil delavnico za ozaveščanje o socialni vključenosti 'Opazuj, izkusi in vključuj'. Izvajalki delavnice Ana Čemažar in Polona Siter Drnovšek iz Zavoda Movit iz Ljubljane sta udeležencem programa PUM-O+ (projektno učenje za mlajše odrasle) in zaposlenim v hiši osvetlili pojem socialne vključenosti preko zanimivih socialnih iger. Izkusili smo socialno (iz)vključenost, razmišljali o njej v našem vsakdanjem življenju in si zadali konkretne cilje, kako s svojimi (malimi) dejanji ustvariti bolj vključujoč svet za vse.

Sledila je delavnica o aktivnem državljanstvu in kolažu vizije. Izvajalka delavnice Urška Brežnjak je udeležencem program PUM-O+ razložila pojem aktivnega državljanstva preko ogleda krajšega filma in predstavitve resničnih zgodb o (ne)aktivnem državljanstvu. Mladi so izpostavili svoje zgodbe aktivnega državljanstva od politične participacije, solidarnosti do ranljivih skupin, prostovoljstva in pobud mladih. V drugem delu delavnice so spoznali praktično orodje za uresničevanje svojih ciljev - kolaž vizije. V sproščenem vzdušju so ustvarili svoj kolaž vizije in razmišljali o svoji aktivni prihodnosti v lokalni skupnosti.

Delavnici je sofinancirala Evropska unija, dogodke v okviru Evropskega tedna mladih je koordiniral Zavod Movit – zavod za razvoj mobilnosti mladih iz Ljubljane.

Urška Brežnjak, Inštitut za mladinsko politiko

Oglejte si tudi