Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
20°C
JUTRI
35°C
18°C
Oceni objavo

Lokarjeva galerija: Women about women, rise of women

Gre za mednarodni projekt s številnimi raznolikimi aktivnostmi, ki predstavljajo povezavo med likovno umetnostjo in družbeno resničnostjo. V Sloveniji je partner projekta Lokarjeva galerija iz Ajdovščine (Vladimir Bačič), kjer je od 9. aprila potujoča razstava že tudi na ogled (do 30. aprila).

Projekt je podprt s strani Evropske unije, posvečen pa je ženski v kulturi Zahodnega Balkana. Njegova iniciatorka in umetniška vodja je Biljana Jotić iz Beograda. Osrednji del projekta je potujoča likovna razstava. Izbor likovnih ustvarjalk, iz vsake države po pet, so opravile: Biljana Jotić (Srbija), Sonja Švec Španjol (Hrvaška), Nela Gligorović (Črna gora), Shqipe Mehmeti (Severna Makedonija) in Anamarija Stibilj Šajn (Slovenija).

Na razstavi se predstavljajo:

Slovenija: Anja Kranjc, Meta Šolar, Teja Tegelj, Urša Toman, Lona Verlich

Hrvaška: Ivana Bajcer, Mirela Blažević, Marina Čorić, Lena Kramarić, Mateja Rusak

Črna gora: Anka Gardašević, Milena Jovićević, Gordana Kuč, Maja Šofranac, Jovana Vujanović

Srbija: Gordana Belić, Anđela Grabež, Natalija Miladinovič, Leonora Vekić, Vesna Vesić

Projekt se je začel januarja v Srbiji in sicer s poudarkom na razstavnih predstavitvah, z različnimi aktivnostmi pa bo potekal tudi v naslednjem letu.

9. aprila ob 18. uri bo odprtje potujoče razstave v Lokarjevi galeriji v Ajdovščini. Zaradi razmer v zvezi s pandemijo bo odprtje virtualno in ga lahko spremljate preko Youtuba.

V času trajanja razstave bodo potekale številne aktivnosti, večinoma prek Youtuba in socialnih omrežij, med katerimi bodo vodenja po razstavi ter predavanja in delavnice, ki jih bodo izvajale Lea Pisani, strokovnjakinja za kulturo oblačenja, Katarina Spacal, univerzitetna diplomirana inženirka oblikovanja tekstilij in oblačil, Teja Curk Sorta, akademska kiparka in magistrica umetnosti ter Vilma Purič, ženska, ki živi v slovenskem jeziku kot ustvarjalka proze, v svojem delu Sodobne tržaške pesnice pa predstavlja feministični prispevek v delih slovenskih ustvarjalk na tem področju. Organizirani pa bodo tudi pogovori s sodelujočimi likovnimi ustvarjalkami iz Slovenije.

Teme, ki postavljajo žensko v središče zanimanja, niso nekaj novega. Ženska je bila skozi zgodovino umetnosti neizčrpen vir navdiha. Skozi čas se njen položaj in vloge spreminjajo, še vedno pa ostaja nosilka življenja.

Fokus projekta je na ženski kot na likovnem motivu, na ženski kot ustvarjalki in strokovni spremljevalki likovne ustvarjalnosti. Osvetliti želi njeno edinstvenost, njeno poslanstvo in pomen v sedanjem času.

Ženske umetnice izražajo sebe in svet okrog sebe na odkrit, senzibilen in zelo raznolik način. Projekt jasno dokazuje, kako je vloga žensk na tem teritoriju raznolika, pogojena s tradicijo in družbenimi razmerami. V Sloveniji se ženske čutimo sprejete, svobodne in smo pozitivno razmišljujoče. To nazorno predstavljajo tudi dela naših umetnic in sam koncept postavitve. Projekt osvetljujemo z naše, pozitivne strani. V celotnem spremljajočem dogajanju bomo poudarjali lepoto ženske, njene čare, sposobnosti, emotivnost, njeno notranjo moč in radost spoznanja – biti ženska, posebna, enkratna, neponovljiva, nepremagljiva v svoji edinstvenosti.

Posebna dragocenost razstave je v njeni medijski raznolikosti, saj se razstavljena dela razpenjajo v najširšem interpretativnem in medijskem loku. Tako raznolikih del že dolgo nismo videli.

Projekt lahko spremljate na: https://www.riseofwomen.net/

na Facebook strani: https://www.facebook.com/riseofwomen.balkan/

na Instagramu: https://www.instagram.com/riseofwomen.balkan/

na Youtubu: https://www.youtube.com/channel/UCrEktnVXc52SagKiOO_w8_A/featured

Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in kuratorka

Oglejte si tudi