Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Šmarni dan v Vrtovinu

Marijino vnebovzetje ali veliki šmaren je dela prost dan postal leta 1992. Velja za enega najstarejših Marijinih praznikov. V Sloveniji je Mariji posvečenih veliko župnijskih, podružničnih, zlasti pa božjepotnih cerkva in kapelic kjer na ta dan potekajo slovesna bogoslužja.
Marijino vnebovzetje v Vrtovinu praznujemo na prav poseben način. Začne se s svečano sv. mašo v cerkvi Marijinega vnebovzetja, nadaljuje pa s procesijo med vrtovinskimi gasami okrašenimi z vejevjem. Zvečer, kot je že v navadi, sledi veselica, tokrat spet z ansamblom PIK, ki ga sestavljajo štirje mladi fantje, ki prihajajo iz okolice Šentjurja pri Celju.
Fantje so izvajali narodno-zabavno in zabavno glasbo. V njihovem repertoarju se je slišala tako Avsenikova kot Slakova glasba ter skladbe drugih popularnih ansamblov. Seveda pa se je našla tudi paleta slovenskih in tujih zabavnih uspešnic.

Marjan Lozar (Rebičev), ki je ljubitelj starega kmečkega orodja in pripomočkov za delo na kmetiji, je svojo le delno zbirko predstavil na razstavi. Ravno tako so razstavljali Suzana Čermelj (ročno izdelane čestitke), zbirateljica Anuška Lavrenčič (stare knjige in stare cerkvene podobice) ter Ivana Slamič, ki je v sliki in besedi predstavila sorodnike, ki so bili v Aleksandriji. Iz Vrtovina so v Aleksandrijo začeli odhajati leta 1891 le za nekaj let, da bi si prislužili nekaj denarja. Odšlo je 22 žensk, vrnilo pa se jih je le 7. 
Izjemno dobro, lepo in dišeče pecivo, ki so ga napekle gospodinje je bilo najprej razstavljeno, potem pa je razveselilo srečne dobitnike. Vsem, ki so hoteli preizkusiti srečo je bil na voljo bogat srečelov.

Nasvidenje do naslednjič, ko se zopet srečamo v Vrtovinu, kjer nikoli ne zmanjka dobre volje, dobre postrežbe in pristne domače kapljice. Oglasite se pri nas - veseli vas bomo.

 

Nevenka G.

Oglejte si tudi