Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Ajdovščina
DANES
24°C
14°C
JUTRI
25°C
13°C
Oceni objavo

Šagra sv. Mihaela v Kamnjah

Odlična vremenska napoved za zadnji vikend v septembru je organizatorjem dala še dodatno motivacijo za pripravo krajevnega praznika. Mladi iz vasi so tokrat združili moči, pripeljali sveže ideje ter se pod budnim, a ne preveč strogim očesom starejših, odločili za organizacijo dogodka.

Dogajanje v vasi se je pričelo že v soboto, ko so v popoldanskem času najprej na svoj račun prišli otroci ter se zabavali v otroškem živ-žavu. Program sta povezovali vzgojiteljici in otrokom pripravili zabavno popoldne. V večernem mraku so na vaškem igrišču sklenili družabni pohod nekoliko starejši, ki so se s svetilkami podali na bližnji razgledni vrh. Ob dvajseti uri pa se je večer na odprtem nadaljeval s potopisnim predavanjem z naslovom 'S padalom z Mont Blanca'. Ob spremljavi fotografij in videoposnetkov nam je svojo zgodbo o vzponu in poletu predstavil jadralni padalec Damijan Pregelj.

Nedeljsko jutro je običajno rezervirano za svečano sveto mašo in tudi tokrat ni bilo nič drugače. Drugačno pa je bilo dogajanje po maši. Mladi so prijazno pripravili in postregli jutranjo kavo vsem tistim, ki so si je zaželeli. Sledil je čas kosila, a kaj kmalu je bilo v vasi že ponovno veselo. Pričele so se tradicionalne igre, kot so met kamna ter žaganje s 'š'jonom'. Prevlado v prvi disciplini je še enkrat več potrdil Valter Grilanc, ki ga zaenkrat še nihče ni uspel resno ogroziti. Med ženskami pa je zmagala domačinka Metka Lisjak. V metu nekoliko lažjega kamna so se pomerili tudi otroci in staršem pokazali svojo moč.

Še nekoliko bolj napeto je bilo pri žaganju, saj so o zmagovalcu odločale desetinke. Omeniti velja, da je zmaga v obeh kategorijah ostala v vasi. Med moškimi sta najhitreje žagala Rok Ferjančič in Damjan Širok, med ženskami pa Katja Vodopivec in Marinka Antonič.

Sočasno je v dvorani bivše šole potekala razstava peciva in domačih dobrot, ki so jo pripravile gospodinje iz krajevne skupnosti. V zgodnjih večernih urah se je na igrišču odvijala briškuljada, v kateri je svoje mojstrstvo prikazal par Črnigoj - Kompara ter osvojil glavno nagrado, pršut. Za vzdušje na plesišču ter za veselo razpoloženje vseh prisotnih je več kot odlično skrbela glasbena skupina Hram. Obenem je tekom celega večera potekala tudi dobrodelna igra 'šacanje' stojala za pršut. Obiskovalci so ocenjevali težo unikatnega kamnitega stojala za pršut, ki sta ga izdelala domačina. Izmerjeni teži 19,26 kg se je najbolj približal Uroš Rustja ter za nagrado stojalo odnesel domov.

Vreme je tokrat odigralo ključno vlogo in prav lepo je bilo videti v Kamnjah ponovno številne vesele in razigrane obiskovalce. Zagotovo bo to tudi mladim organizatorjem dalo spodbude za naprej!

G. V.

Oglejte si tudi