Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

JUTRI
25°C
9°C
SOB.
26°C
12°C
Deli

Pustovanje v Selu na Vipavskem

Pisal se je 2. marec 2019 in bila je pustna sobota. Dan v Selu se je začel spokojno, strehe hiš so lenobno božali topli, zlatorumeni sončni žarki. Nič ni kazalo, da se bo v kasnejših urah ravno na ta dan razvila nenadejana snežna nevihta ter da bodo posredovali celo gasilci s Tanjo Žagar na vrhu Scanie.
Pravi déja vu avgustovske šagre, razen snega seveda. Sicer je splošno znano, da naj bi pustne šeme zimo preganjale, vendar je leto 2019 v tem oziru izjemno. Prave zime skorajda ni bilo in maškare so morda bolj preganjale sušo. Torej so bile tako snežinke kot gasilci več kot odlična izbira za popoldanski pustni sprevod po ulicah Sela. Da o Tanji Žagar ne govorimo. Za pustno rajanje ni bil prikrajšan noben delček vasi; vse se je začelo v osrednjem delu, pri dvorani, nadaljevalo pa v navedenem sosledju: Barkula, Britih, Bar Mojca, Mandrja, Maitov hrib, Gornji konec, Guno, Na gorici, Bauč.
Ker ni bilo junaka, ki bi udeležence preštel, nihče ne ve točnega števila, vendar najbrž ne dosti manj kot 80 duš, je rajalo, pelo (globoko v podzavest se je zarezala »Številka 3«), prevažalo gasilske karjole na človeški pogon, ustavljalo promet, nabiralo jajca, klobase in sladkarije, metalo pustne konfetke, treniralo mišice desne in/ali leve roke, pa tudi noge so morale (z)držati več kot štiri ure trajajoč pohod. Rajanje se je zaključilo, kjer se je končalo –  v centru –  kjer so si snežinke, snežaki, gasilci, pevci in druge zabavne maske, kot so hobotnica, čebelar, pike nogavičke, čarovnice, mačke, miške, akcijski in drugi junaki, pravično skuhali in razdelili izplen. Ali so siuske maske zimo pregnale ali so jo priklicale, je sicer vprašanje na mestu, ampak zagnanosti, družabnosti, dobre volje in prešernega vzdušja jim gotovo ni moč oporekati.

A. M. R.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi