Logo MojaObčina.si
JUTRI
30°C
15°C
SRE.
31°C
17°C
Oceni objavo

Obeleževanje 80-letnice požiga vasi Cesta

Letošnje leto je za našo vas posebno leto. Obeležujemo namreč 80-letnico požiga vasi, ki ga je v maščevalnosti zagrešil okupator. Čeprav leta tečejo, spomini ostajajo. 2. junij bo tako zavedno ostal v spominu kot dan trpljenja, kot dan požiga naše vasi. Vendar bo hkrati tudi dan, ki je dal novega zagona in novega upanja vaščanom, ki so vas obnovili.

Celotna vas je v začetku letošnjega junija zaživela prav na poseben način. Koliko spominov se je vilo v zrak te dni – grenkih in veselih. Koliko premlevanj, molitev, pesmi, smeha, navdušenja in veselja je slišal Čaven, ta veliki varuh naše doline in naše vasi. Kdove koliko let že stoji tam in opazuje našo vas na prepihu zgodovine, razvoja, kulture … »O, pa kako rjovejo viharji, čez to pest ljubljene zemlje in še bolj čez tiste, ki jo čisto zares, takole brez posebnega vpitja, ljubijo in še vztrajajo v njej in z njo …« je ob neki priložnosti zapisala naša sovaščanka Jožica Pizzoni.

Letošnji krajevni praznik smo kot vsako leto začeli v soboto s sveto mašo pri vaški kapelici, ki jo je daroval brat Miro Pavšek. Pri sveti maši smo se spomnili vseh pokojnih vaščanov in prosili za našo vas in vse, ki v njej prebivajo. Sveti maši je sledilo prijetno druženje.

Osrednji dogodek je bila spominska slovesnost v nedeljo, 2. 6. 2024, na pokritem balinišču ob Domu krajanov. V čudovitem ambientu s pogledom na Vipavski Križ, so v kulturnem programu sodelovali mladi talenti naše vasi. Bralki (Sara Furlan in Taya Štor) sta nas uvedli v zgodbo – 80 let nazaj v prijetno vasico pod Čavnom, nad katero so se 2. junija 1944 zgrmeli črni oblaki. Vojaki so obkrožili vas in vaščane odpeljali v izgnanstvo, vas pa požgali. (Več o zgodovinskih podatkih je pred 10. leti spregovoril slavnostni govornik ob 70-letnici požiga vasi, gospod Alojz Bizjak: https://www.ajdovscina.si/ajdovscina/zgodovina/prelomni_dogodki/2014061311273277/Po%C5%BEig%20vasi%20Cesta%20/)  

V uvodnem prizoru sta nič hudega sluteče cestnarske otroke (Nik in Lan Bratina, Vita in Izak Vidic, Urban Furlan in Kris Štor) pregnala vojaka (Martin Curk in Jure Kalin). Po nekaj trenutkih tihote za oseben razmislek in spomin na vse žrtve nam je Gaja Stanič na flavto zaigrala znano skladbo iz filma Schindlerjev seznam. Vas je pogorela. Pogorele so hiše in  trud vaščanov. Toda vas niso samo stene hiš, ampak tudi ljudje, ki v njih živijo. To so ljudje, ki upajo in verujejo v boljšo prihodnost. Tako se je tudi v našo vas življenje. Otroci so na oder prinesli in predstavili predmete, ki predstavljajo povojno obnovo in upanje.  Kamen predstavlja obnovo vasi. Bilo je potrebno prijeti za lopato in ponovno postaviti vas na noge. Igrača predstavlja otroško veselje in vrvež, ki se je ponovno naselil med hišami. V knjigi je zapisana zgodovina, znanje, kultura. Vsak človek piše sedanjost in ustvarja prihodnost. S skodelico vode se odžejamo. Voda nas poživi in nam vrne moči. Potok Vrnivec, ki teče ob vasi že mnoga leta, predstavlja vztrajnost Cestnarjev. Slovenska narodna zastava je postala državni simbol današnje Republike Slovenije. Opominja nas, da so mnogi ljudje dali svoje življenje iz ljubezni do naroda in jezika. In končno predstavlja zelena vejica oz. zelena barva upanje in voljo vaščanov, ki so vas obnovili še lepšo, kot je bila in jo izročili nam.  

Iskreno smo hvaležni Pihalnemu orkestru Burja in moškemu pevskemu zboru Fantje s'pod velba, ki sta obogatila kulturni program, v katerega sta nas uvedla s himno, zadonelo pa je tudi Vstajenje Primorske.  Po koncu kulturnega programa pa smo prisluhnili še nekaj skladbam. S svojo udeležbo so nas počastili tudi praporščaki. Združenje borcev za vrednote NOB Ajdovščina-Vipava je položilo venec pri spomeniku.

Nagovorili so nas predsednik KS Cesta Dominik Pizzoni; podžupan Občine Ajdovščina Mitja Tripković, slavnostni govornik pa je bil naš aktiven sovaščan Egon Stopar.

Programski del prireditve je organiziralo Kulturno-športno društvo Vrnivec, Svet KS Cesta in Balinarski klub Cesta pa sta poskrbela za pripravo prireditvenega prostora in druženja z ZOO-bandom, ki je sledilo proslavi.

Naše praznovanje je minilo v znamenju veselja in ponosa ob pogledu na našo vas in na vesele ljudi, ki živijo v tem kraju sredi naše doline. Zgodovina nas uči pomembne lekcije, mi pa z optimizmom zremo v novo desetletje. Ne bojimo se izzivov, saj je vas Cesta še kako živa vas, kar dokazujejo mnogi posamezniki, družine in ekipe, ki so se združile v organizaciji letošnjega krajevnega praznika. Iskrena zahvala gre vsem, ki soustvarjajo to skupno zgodbo že osem desetletij. Skupaj z našim rojakom Danilom Remškarjem vzklikamo: »Le pridite k nam, lepo je pri nas!«

Kulturno-športno društvo Vrnivec Cesta

Oglejte si tudi