Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

Integracija priseljencev v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje

Ljudska univerza Ajdovščina je izpeljala dogodeks katerim želimo opozoriti na dejstvo, da ljudske univerze v Sloveniji zelo veliko izobražujejo priseljence in vplivajo na njihovo integracijo v novo okolje. V Ajdovščini smo s prvimi tečaji in izpiti začeli še pred letom 2000 ter od takrat vključili več sto oseb. Ponujamo različne tečaje, individualno učenje in še kaj, tudi v dolgoletnem sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje.

Od avgusta letos dalje potekata 180 urna tečaja slovenščine v Ajdovščini in v Novi Gorici. Jeseni smo začeli tudi s 60 urnim tečajem na hibridni način (učiteljica ima hkrati udeležence v učilnici in pred računalnikom doma).

Skupina v Ajdovščini je s pomočjo učiteljic Katarine Temkove in Irene Šinkovec pripravila prikaz, kaj so se udeleženci naučili na tečaju slovenščine. Kot vemo, nikomur ni lahko spregovoriti v tujem jeziku, zato jim čestitamo za njihov pogum in trud. Zaželeli smo jim uspešno opravljanje izpita, ki je pred njimi v decembru.

Skupaj s partnerji iz Zavoda RS za zaposlovanje in z gosti iz Lavričeve knjižnice Ajdovščina smo bili navdušeni nad besedili, ki so jih pripravili. Celo pesem smo poslušali. Druženje je potekalo ob značilnih predmetih in tipičnih jedeh udeleženk, ki so z nami delile recept, seveda po slovensko. Prisotni so dobili različne zloženke in informacije o ponudbi Lavričeve knjižnice Ajdovščina.

Direktorica Eva Mermolja je med drugim omenila, da v letu 2021, v okviru Zveze ljudskih univerz Slovenije, praznujemo sto let ljudskih univerz in izobraževanja odraslih na slovenskem. 100. obletnico obeležujeta Ljudska univerza Maribor in Celje, Ljudska univerza Ajdovščina pa deluje 62 let. Poudarila je pomen vseživljenjskega izobraževanja in široko ponudbo programov, storitev, ki so na voljo.

Helena Furlan in Anja Jamšek Furlan sta skupini še bolj podrobno predstavili nadaljnje možnosti za učenje SLOVENŠČINE in izpite na Ljudski univerzi Ajdovščina. Več si lahko preberete tukaj.

Več informacij najdete na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.   

Za vsa vprašanja in dodatne informacije pa smo vam na voljo na telefonski številki 05 366 47 53 ali helena.furlan@lu-ajdovscina.si. 

Oglejte si tudi