Tudi letos se je na predvečer prvega maja v Gaberjah postavilo mlaj, tako kot vedno, po starem, na roke. To tradicijo vaški fantje ohranjajo vključno z vsemi pripravami, ki so prepletene z druženjem.
Vsa zadeva se začne že en dan prej s kuhanjem golaža, tako da je naslednji večer meso lepo zmehčano in sestavine prežete. Zadnjega aprila popoldne se fantje odpravijo po drevo, iz katerega bodo naredili mlaj. Ko drevo posekajo, obsečejo veje, olupijo in naložijo, se spečejo čevapčiči in natoči kapljica domačega vina. Medtem se na vaškem placu pripravijo mize, venec in trakovi za mlaj. Zakuri se kotel, v katerem se bo skuhala pašta, ki se bo postregla skupaj z golažem. Ko se začne temniti, fantje pripeljejo mlaj na plac, kjer jih že pričakujejo krajani, in glavni del večera se prične.
S tremi pari dolgih, močnih kolov, povezanih z verigami (škarje), se začne dvigovanje mlaja. Močni gabrski fantje in moški postopoma dvigujejo mlaj, mlado in staro pa opazuje etnološki spektakel. Ko je mlaj postavljen in dobro zagozden, se začne deliti pašta z golažem. Druženje se v toplem predprvomajskem večeru zavleče pozno v noč.




