Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

80. obletnica zračnega napada na Gaberje

V Gaberjah smo 2. marca s proslavo obeležili 80. obletnico zračnega napada, ki se je zgodil 26. februarja 1944. Nemška letala so tisti dan trikrat obkrožila vas in povzročila veliko razdejanje, smrtne žrtve, ranjence ter med vaščane prinesla nepopisljiv strah. Takratnega dogodka sta se na proslavi živo spominjali še živeči priči Marija in Anica, ki sta s svojo pripovedjo naredile na prisotne močan vtis.

Zbrane je nagovoril župan Tadej Beočanin, dr. Žarko Gorup pa je s podrobnim zgodovinskim orisom predstavil takratno dogajanje v vasi, še posebej pa usodni dan napada. Napad na Gaberje se je zgodil zaradi napovedane konference partizanskih učiteljev vipavskega okoliša, zato so kot spomin na to gaberski otroci uprizorili učno uro partizanske šole. Na prireditvi je sodeloval moški pevski zbor Dornberški fantje, Gaberci pa so z raznolikimi kulturnimi točkami celotni prireditvi dodali pridih čutnosti in prijetnosti.

Pomembno je, da ohranjamo spomine na pretekle dogodke, saj nas ti opominjajo na preteklost in nas učijo za prihodnost. Besede, vtisnjene na gabersko ploščo: »Življenja polni smo občutili vojno in kri, a ohranjevali smo besede blagozvočne za rod, ki tu živi.« naj nas vedno spominjajo na pomen miru in ohranjanja človečnosti, ne glede na okoliščine.

Oglejte si tudi