Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Zvenele so stene grajske kleti

V Vipavskem Križu so 18. novembra zazvenele stene Grajske kleti. Z dvema koncertoma in spremljevalnimi dogodki je Glasbeno društvo NOVA s soorganizatorjem Zavodom Vipavski Križ po nekajletnem premoru obudil koncertni cikel Zven grajskih sten.

Nekoč poletni cikel je dobil enodnevno jesensko preobleko, v kateri se je glasba flavtistke in violončelistov prepletala z naravo, zgodovino in vinarsko tradicijo Vipavske doline. Nekaj obiskovalcev se je tako odzvalo predlogu organizatorjev in se na prireditev podalo peš po Poti okoli Vipavskega Križa. Ob 18. uri je na oder stopila flavtistka Annemarie Glavič in s suverenim solističnim recitalom več kot upravičila prejem nagrade na mednarodnem glasbenem tekmovanju Concorso Internazionale Musicale “Città di Cervignano” 2023. V skladu z ambientom je poslušalcem predstavila dela za flavto solo od baroka do sodobnosti z nenavadnimi tehnikami igranja. Zazvenela pa ni le prečna flavta, temveč tudi pikolo in redkeje slišana altovska prečna flavta, ki je še posebno mistično resonirala z grajskimi stenami.

Po koncertu so obiskovalci lahko nazdravili z mladim vinom in se okrepčali ob joti ter mesninah Kmetije Ilc iz Malih Žabelj, kar lepo število pa se jih je pod vodstvom Patrika Zgonika iz Zavoda Vipavski Križ odpravilo na ogled samega kraja. Po povratku je ob 20.30 sledil še drugi koncert tega dne, na katerem so nastopili Kvartet Amos v zasedbi Karmen Pečar Koritnik, Tamare Gombač, Polone Repše in Sebastiana Bertonclja. Štirje akademski čelisti, izvrstni pedagogi in izkušeni koncertni poustvarjalci, so pod kletne oboke vnesli dela zahodnoevropskih, iberskih in južnoameriških klasičnih skladateljev.

Atraktivnost inštrumentov, močne harmonije in temperament tanga je koncert in celotno prireditev Zven grajskih sten pripeljal h koncu. Letošnja edicija je bila izvedena ob podpori Občine Ajdovščina in Nove KBM, generalnega pokrovitelja Glasbenega društva NOVA. Med grajskimi stenami pa je ostal odmev želje, da zazvenijo še kdaj v prihodnosti.

Sara Štrancar, foto Jernej Humar

Oglejte si tudi