Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Zven grajskih sten

Glasbeno društvo NOVA v sodelovanju z Občino Ajdovščina v letošnjem avgustu že drugo leto zapored prireja koncertni cikel Zven grajskih sten v Vipavskem Križu. Ko šolski vrvež v poletnih mesecih potihne, grajsko zidovje in slikoviti Vipavski Križ ponudijo popolno kuliso za glasbeno-vinarske dogodke, z zgodbami, ki jih pripovedujejo domači glasbeniki.

V sredo, 16. avgusta, je trobilni kvintet TrobiNOVA, v zasedbi Mateja Kravcarja in Gregorja Rogelje na trobentah, Matjaža Kafola na pozavni, Nejca Rogelje na tubi in Marka Arha na rogu, ki je za to priložnost nadomestil sicer stalnega člana zasedbe Sebastijana Budo, z razgibanim programom od klasike, preko Straussovih spevnejših melodij, do priredb jazz standardov in potpourrija filmske glasbe poskrbel za doneč prvi od treh koncertov cikla. Mladih Kraševcev, katerim se vsem obeta uspešna glasbena kariera, ni ustavilo niti nestanovitno vreme, in so spretno izkoristili akustične lastnosti dvorane kriškega Doma krajanov.

23. avgusta so zazvenela dela belgijskega, danskega in francoskih skladateljev od pozne romantike do enaindvajsetega stoletja v izvedbi dua Astratto, ki združuje flavtista Blaža Snoja in harfistko Teo Plesničar. Sodelovati sta pričela leta 2014 in uspešno delujetatudi v tujini,kjer sta se predstavila z vrsto koncertov v Belgiji in na Nizozemskem, kjer sta bila leta 2015 izbrana med štiri finaliste tekmovanja za komorne zasedbe Storioni Toonzaal.

Prihodnji teden, v sredo, 30. avgusta, ob 20:30, pa vas vabimo, da grajskim stenam prisluhnite še tretjič, in letos zadnjič, z Big Bandom NOVA pod vodstvom Damijana Valentinuzzija in posebno gostjo Tinkaro Kovač. Znani napevi uspešnic slovenske pop-rock pevke, flavtistke in pedagoginje, bodo zazveneli v bigbandovski podobi, program pa bo Tinkara popestrila še z dodatkom pop in jazz standardov. Big Band NOVA je prva zasedba, ki deluje, in to nepretrgoma, od ustanovitve Glasbenega društva NOVA leta 1996. V njej sodelujejo mladi talenti, ljubitelji in profesionalni glasbeniki, ki so skupaj postali širše prepoznaven ansambel, s katerim nastopajo mnoge slovenske pevske zvezde, gostili pa so tudi jazz in gospel pevke iz ZDA.

Prijetnim poletnim večerom pa ne manjka niti domača žlahtna kapljica, ob kateri se lahko poslušalci po koncertu podružijo z izvajalci. Doživetje, ki pritiče bližini grajskih zidov.

Oglejte si tudi