Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Zadišal je...Štrudlfest!

Tudi letos je v Dvorani prve slovenske vlade zadišalo po štrudlu. Že 16. po vrsti.
Festival gledališča, glasbe, filma in plesa je kot vsako leto tudi letos med 25. in 27. septembrom ponudil pester izbor kulturnega dogajanja za vse starostne skupine in okuse. Letos se je festival nadel v različne odtenke svetlobe, saj so se želeli pokloniti mednarodnemu leto svetlobe.

Organizatorji so se odločili, da bodo festival letos skrajšali za en dan in program zato strnili.

Otvoritveni dan je bil še posebej slasten, saj se je pred dvorano pripeljalo vozilo dobrodelnega projekta FerFud, ki je za namene projekta botrstvo dobršnji del večera pripravljal odlične jedi. Po otvoritveni slovesnosti na temo svetlobe, ki jo je režiral Peter Bajnoci, je oder zasedla ekipa Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta s predstavo Kako postati Slovenci v 50. minutah, pozno zvečer pa so na svoj račun prišli še ljubitelji glasbe, saj je v soorganizaciji Mladinskega centra hiša mladih Ajdovščina v Palah potekal koncert Rudija Bučarja in njegovega Istrabenda.

Naslednja dva dneva sta potekala v znamenju otroških eksperimentalnih delavnic in predstav. Letos so se s svojim izdelkom na odru predstavili tudi učenci Osnovne šole Šturje Ajdovščina.

Prav tako ni šlo brez dveh pouličnih predstav, ki sta obiskovalce Štrudlfesta navduševali na trgu pred dvorano. Že v petek je s svojim ognjenim performansom zažigal Sam Sebastian, v soboto pa še Trio Šardone.

V nedeljo je Štrudlfest najprej ponudil otroško in predstavo in delavnico, za zaključek pa še projekcijo neodvisnega filma KID Teodozij, Rimska zgodba.

Po besedah organizatorjev so z letošnjim obiskom izredno zadovoljni. Menijo, da so obiskovalci še vedno željni kulturnega dogajanja v Ajdovščini in da ga potrebujejo. Pomembno je, da se obiskovalcem ponudi čim širši izbor dogajanja, ki je namenjen več starostnim skupinam. Na ta način je dober obisk skoraj zagotovljen. Presenečeni so bili tudi nad izredno dobrim obiskom predstav, namenjenih otrokom, kar je tudi mogoče dobra popotnica za kakšen prihodnji projekt.

Štrudlfest 2015 se je sicer šele dobro zaključil, ustvarjalci festivala pa že kujejo ideje za naslednjega, saj bo prihodnje leto 10 let od kar je nova ekipa prevzela festival. Kako bodo organizatorji proslavili to obletnico še ni znano. Treba bo počakati. Tako kot je treba počakati, da se dober štrudl speče v pečici.
ak, foto: Matjaž Slejko in Jan Čermelj

Oglejte si tudi