Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Vsaj za petje se na Vipavskem ni bati

Pretekli konec tedna je v Ajdovščini in Vipavi izzvenela že tradicionalna revija pevskih zborov obeh občin. Predstavilo se je kar 17 pevskih sestavov, tako da se za zborovsko petje v dolini res ni bati.
Revija, ki je postala, lahko rečemo, kar obvezna za vse pevske sestave v občinah, saj je ocena, ki jo poda strokovni spremljevalec revije (tokrat je bil to skladatelj in dirigent Walter Lo Nigro), pomembna za vsak pevski sestav in njihovega umetniškega vodjo, da lahko ugotovijo svoje zmožnosti, želje in tudi pomanjkljivosti, ki jih morajo s še večjo zavzetostjo na vajah odpraviti. Sama strokovna ocena pa je tudi namig in priporočilo zborom, na kakšnih tekmovanjih v regiji, na državnem ali mednarodnem nivoju se lahko preizkusijo.

V soboto v Ajdovščini se je tako polni dvorani ljubiteljev zborovskega petja predstavilo osem pevskih sestavov, v nedeljo v prav tako polnem vipavskem kulturnem domu pa še devet. Prav vsi zbori so se na revijo več kot zgledno pripravili in po svojih zmožnostih tudi navdušili številne poslušalce. Mirno lahko zatrdimo, da je revija prav gotovo kvalitetnejša od pri nas najbolj množične revije Primorska poje, še posebej pa razveseljuje dejstvo, da se pojavljajo novi pevski zbori in manjše skupine, ki jih sestavljajo predvsem mladi pevci, ki jim je pri srcu slovenska narodna in umetna pesem, posegajo pa tudi po zahtevnejši zborovski literaturi, za svojo dušo pa po priredbah lahkotnejših slovenskih popevk.

Petje združuje, saj že pregovor pravi, da kdor poje zlo ne misli, zato se vsi skupaj lahko le veselimo množičnosti amaterskega pevskega ustvarjanja v naši dolini. Revijo je tudi letos zgledno organiziral Javni sklad kulturnih dejavnosti, območna izpostava Ajdovščina, zbori pa se bodo spet lahko srečali pred poletnimi počitnicami na že deseti tradicionalni prireditvi 'Kultura pod modrim nebom', ki bo v mesecu juniju v Vrtovinu, v organizaciji domačega pevskega zbora Vinograd in Zveze kulturnih društev Ajdovščina. Naj bo to tudi povabilo, da tudi v Vrtovinu prisluhnete našim zborom v čim večjem številu. Naša pesem je namenjena vsem. Vam in nam, pravijo pevci.

MaK

Oglejte si tudi