Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

V novo sezono z novim dirigentom in predsednikom

Pevci zbora Srečko Kosovel iz Ajdovščine že pridno vadijo pod vodstvom novega dirigenta – Andreja Makorja. Po 16 letih je zbor zapustil karizmatični dirigent Matjaž Šček, s katerim je zbor nanizal številne uspehe. S Ščekovim delovanjem sovpada tudi predsedovanje Franca Kodreta, ki je tudi v kulturi nenaklonjenih časih spretno krmaril kosovelovsko barko in je podpisan pod številne uspešne projekte zbora.
Obema se je za neprecenljiv prispevek pri rasti zbora zahvalil novi predsednik Martin Gregorc, ki je po volitvah novega upravnega odbora konec avgusta prevzel vodenje zbora (podpredsednik je Andrej Valič). Zadnji uradni nastop pod vodstvom Matjaža Ščeka se je zgodil na skupnem koncertu z Obalco in Cantico Bohemico v Kopru 26. avgusta, poslovilno srečanje v kleti Vidus v Podbregu pa je mojster sklenil s svojo priredbo ljudske 'Ljubica vstani' (glej prejšnje posnetke).

Na javni razpis za dirigenta zbora se je prijavilo 12 kandidatov, v ožjem izboru so nato ostali trije, ki so svoj način dela na vajah predstavili pevcem. Najbolj jih je prepričal 30-letni Andrej Makor, ki bo že danes začel z delom.

Andrej Makor s Škofij je glasbenik od glave do pete - na Akademiji za glasbo v Ljubljani je diplomiral najprej iz glasbene pedagogike, potem pa še iz kompozicije in iz solo petja (v razredu Ajdovke Pije Brodnik). Je tudi prejemnik študentske Prešernove nagrade za skladateljski opus. Julija je končal še magistrski študij kompozicije na državnem konservatoriju v Padovi.

Kljub mladosti je Andrej Makor prejel številne nagrade in priznanja – bodisi kot pevec solist bodisi kot skladatelj. Njegove skladbe prepevajo številni slovenski zbori, pa tudi vse več sestavov širom po svetu.

Ob novem dirigentu in novem vodstvu si kosovelovci želijo tudi novih mladih pevcev, avdicije bodo ob torkih ob 19. uri. Napovedujejo že tudi prvi nastop z novim dirigentom in sicer 4. novembra v atriju Doma krajevne skupnosti Ajdovščina, ki bo seveda martinovo obarvan.

Oglejte si tudi