Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

Slikarska razstava 'Sledovi časa' v Lični hiši

V petek je bila v Lični hiši v Ajdovščini odprta tretja v nizu letošnjih razstav. Ob 70. letnici rojstva je društvo svojemu članu Mateju Kunaverju namenilo samostojno likovno razstavo.
Matej Kunaver

– zdravnik, pediater, ki je večji del svojega življenja posvetil zdravljenju otrok in bil predan svojemu zdravniškemu poklicu, je izven svojega delovnega časa, predvsem pa na dopustih, odpiral vrata razvijanju svojega umetniškega talenta. Svoj slikarski talent je Matej odkril že v mladosti. V zgodnjih dijaških in študijskih letih se je namreč družil s slikarjem Ivanom Fidlerjem, s katerim se je ustvarjalno potepal po naravi. Njegova prva dela s te razstave so bila ustvarjena v tistih časih. Ustvaril je tudi nekaj portretov svojih bližnjih iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, med njimi je tudi portret njegove babice. Kakovost njegovega slikanja kaže, da se je dolga leta poglabljal, črpal znanje in pogum v svojih številnih slikarskih vzornikih. Kot dober opazovalec narave je Matej dokazal, da zmore sproščeno ustvarjati kjer koli v naravi, da se ne pusti motiti v svojih redkih trenutkih ustvarjanja in uživa v sproščenosti in svobodi, ki mu jih ponuja okolica.  Iz nežnih akvarelov se je začel nagibati k odločnejšim potezam in živahnejšim razgibanim barvnim kontrastom. Zadnjih deset let skupaj z ženo Marto obiskuje likovne kolonije, kjer si nabira nove izkušenje tudi v akrilni in pastelni tehniki. Njegova novejša dela so priča, kako močno je nanj začela vplivati ženina umetnost, saj nemalokrat zaide v abstraktno ali polabstraktno slikarstvo. Njegova žena Marta Jakopič Kunaver je namreč uveljavljena slikarka in od kar je Matej v pokoju, veliko več časa preživi v njenem ateljeju, ko skupaj ustvarjata svoja dela. Sem in tja se še vedno pojavijo motivi krajin s hišami ali šopek, vedno več pa je barvnih eksperimentov, ki delujejo kot poigravanje barvnih potez v kontrastih.

»Lahko rečem, da Matejevo slikarstvo dojemam kot sledove časa, ki so se skozi 50 let ustvarjanja spreminjali skupaj z avtorjem, pustili svoj pečat spominov in upam, da jih bomo tudi v prihodnje občudovali še na mnogih razstavah,« je med drugim v likovni kritiki očetu zapisala Polona Kunaver Ličen. Tudi glasbeni del so Mateju ob jubileju oblikovali: hči Polona, vnukinja Neža in vnuk Oskar. Razstavo si lahko ogledate v Lični hiši do 22. junija 2013.

Niko Ličen

Oglejte si tudi