Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Primorci beremo (tudi) v času pandemije

Za nami je že štirinajsta sezona projekta Primorci beremo. Kljub temu, da je bila izpeljana v kriznih časih, saj se je projekt začel v juniju in končal v začetku novembra, ko so bile knjižnice zaprte, smo v Lavričevi knjižnici z rezultati zelo zadovoljni.

Letošnji priporočilni seznam je predvidel prozna in pesniška dela kar 74. avtorjev. V letošnji seznam so bile vključene tudi knjige naših domačih avtorjev in sicer knjiga Magde Sever S srcem, Petre Brecelj Mašenka in pesniški zbirki Ane Praček Krasna Pesmi izseljenke in Bogdana Trohe Pogled skozi okno. 

Branje knjig avtorjev z letošnjega seznama je začelo kar 151 naših članov, zaključilo, to pomeni, da so prebrali vsaj pet knjig priporočenih avtorjev, pa jih je 136. Skupaj so prebrali kar 1.073 knjig. Seveda je bilo število tistih, ki so zaključili projekt malo nižje od lani, vendar ne veliko, kar kaže, da ima naša primorska bralna značka že kar stalen nabor sodelujočih in držimo primat med sodelujočimi primorskimi knjižnicami. Za skoraj tretjino se je zmanjšalo le število prebranih knjig, saj se je projekt začel z dvomesečnim zamikom, poleg tega pa je bilo za priznanje dovolj že pet prebranih slovenskih knjig namesto šestih kot običajno.

Na žalost letos ne bo vedno zelo odmevne zaključne prireditve. Bodo pa vsi, ki so projekt uspešno zaključili, prejeli priznanje in knjižno nagrado. Oboje jih bo čakalo ob njihovem obisku v tistem oddelku Lavričeve knjižnice, kjer so oddali bralna znamenja PB20.

Zdenka Žigon

Oglejte si tudi