Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

'Primorci beremo' navdušuje že deset let

Deset let je minilo, kar so knjižnice iz Tolmina, Ajdovščine, Idrije in Nove Gorice prvič povabile svoje člane, da v okviru projekta 'Primorci beremo' iz bogatega seznama knjig preberejo vsaj pet proznih del in eno pesniško zbirko in jih ocenijo. Vsi, ki so to storili, so prejeli priznanje in knjižno nagrado, ki jo je izročil znan slovenski avtor ali avtorica na svečani zaključni prireditvi.

Z leti se je ta bralna akcija knjig slovenskih avtorjev razširila na deset primorskih knjižnic vključno z zamejstvom. V tem času je v projektu sodelovalo 8.075 bralcev, ki so prebrali 61.465 knjig. Tudi  bralci Lavričeve knjižnice so po vseh njenih enotah posvojili ta projekt in vsako leto bolj navdušeno berejo. Tako navdušeno, da so že deset let trdno v vodstvu tako po številu prejetih priznanj kot po številu prebranih knjig.
Skozi desetletje so jim priznanja podelili kar najbolj znani in iskani slovenski ustvarjalci: Desa Muck, Benka Pulko, Feri Lainšček, Uroš Močnik, Viki Grošelj, Vladimir Habjan, Dušan Jelinčič, Goran Vojnović, Vesna Milek in Boris Cavazza. Letos smo jih za zvestobo nagradili prav s posebnim gostom, s pisateljem in letošnjim dobitnikom Prešernove nagrade Tonetom Partljičem. S svojim nastopom, ko nam je pripovedoval o deklici Miciki, pa o psičku Mišku in seveda o najnovejšem romanu Sebastjan in most, je navdušil in tudi do solz nasmejal vse prisotne.

Letos se je za branje knjig s seznama Primorci beremo 2016 odločilo kar 152 članov v vseh enotah Lavričeve knjižnice (Ajdovščina, Vipava, Podnanos, Dobravlje, potujoča knjižnica). Prebrali so 1.393 knjig, zahtevano število knjig za osvojitev priznanja in knjižne nagrade pa je prebralo 144 bralcev. Veseli smo, da se v projekt vključujejo tudi varovanci iz domov za starejše in sicer iz Vitadoma iz Črnega Vrha, iz Centra Pristan in Doma starejših občanov iz Ajdovščine. Prav tako se nam je letos kot skupina pridružil ŠENT iz Ajdovščine. Tudi letos smo s šopkom nagradili najstarejšo bralko gospo Marijo Doljak in pa gospo Milojko Lemut, ki je že peto leto prebrala vse knjige s seznama.

Organizatorji smo z mislimi že pri naslednjem projektu, zato vas vabimo, da se nam spomladi pridružite v akciji 'Primorci beremo 2017'.

Zdenka  Žigon

Oglejte si tudi