Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Pogovorni večer s slikarko Alino Asberga Nabergoj

V sredo, 13. februarja, smo v okviru slovenskega kulturnega praznika, v organizaciji Kluba krščanskih izobražencev Ajdovščina, že petnajstič gostili srečanje z umetnico - umetnikom. Letos smo v Lični hiši gostili umetnico in slikarko Alino Asberga Nabergoj, žensko rojeno v daljni Latviji, ki od leta 2005 živi v Vipavi.

Slikarka Alina Asberga Nabergoj je rojena v kraju Ogre v Latviji. V Rigi je končala likovno osnovno šolo, zatem pa še petletno srednjo šolo za likovno umetnost in oblikovanje. Zaposlila se je kot učiteljica slikanja v Centru obšolskih dejavnosti v Rigi, tri leta pa je delala tudi kot pedagoginja za likovno umetnost v Centru za usposabljanje v Rigi. 
Od leta 2005 živi in dela v Sloveniji, natančneje v Vipavi, kjer si je ustvarila drugi dom. Je poročena in mama štirih otrok. Sama pravi, da daje prednost, družini, možu in otrokom, ne more pa živeti brez ustvajanja in slikanja. Ustvarja v različnih tehnikah: v olju, akrilu, akvarelu, slikanju na lesene plošče. V ospredje svojega ustvarjanja postavlja lik ženske, angele in detajle iz narave. V njenih delih prevladujejo svetle barve, svetlobo najde tudi na listu hruške prežarjenem s sončno svetlobo. Je članica Severno primorskih likovnih umetnikov in udeleženka številnih likovnih kolonij in razstav. Sama pravi, da optimistično gleda na ta svet, ki ji je predhodna domovina večnosti. Alina je poznana kot odločna, energična in redoljubno organizirana ženska. Je ženska dveh domovin - Latvije in Slovenije. Pohvalne besede ima o svojem možu Matjažu, o katerem pravi, da je odgovoren družinski človek, delaven in poln talentov, ki jih zna uporabljati.

Večer sta glasbeno obogatila Polona Kunaver Ličen in Oskar Ličen. Hvala Alini za bogat večer s katerim smo počastili slovenski kulturni praznik.


Niko Ličen

 

Oglejte si tudi