Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Planinstvo in kultura z roko v roki

Kultura je odsev naše duše. Čeprav jo v teh neprijaznih časih pogosto omenjamo, menim, da še vedno premalo. Zaklenili smo jo, upravičeno ali ne. Z nadihom humorja lahko povzamemo, da smo jo tako zavarovali pred virusom. Tudi prav.

Zato smo se vsi, ki smo pogosto na naši romarski poti do izvira Hublja, razveselili, ko se nam je odprla zgodovina, namreč naše Fužine. Odgovorni so poskrbeli, da so nam zgodovinske priče, čeprav le zidovje, vidne. To je del nas in tudi to zidovje priča o našihkoreninah, so kultura inširijo duha in bogatijo domišljijo. Žal, zaklenjena cerkvica sameva nasproti temu muzeju na prostem.

Ko zaplava pogled še na s soncem obsijana vrhova Čavna in Kuclja, je najlepša galerija odklenjena. Realistična lepota napolni srce, da vidi tudi to, česar drugi ne vidijo, kajti, po Malem princu, bistvo je očem nevidno. To jutranje bujenje spremlja pesem naše reke, ki neutrudno hiti na svoji poti.

Torej, planinski pohodi, krajši in daljši, niso samo nabiranje moči, ampak pohodnike seznanjajo z lepotami dežele, dopolnijo zgodovinsko znanje, seznanijo jih z navadami ljudi, ki jim na teh poteh pridejo nasproti.

Prav gotovo je tudi to vzrok, da se marsikdo pridruži veseli druščini planincev.

Ko potegnem črto, ali je vredno vztrajati na tej planinski poti, se mi zarišejo premnoge lepote in zanimivosti, ki sem jih doživela in videla s planinci. Nekje v spominu se zasveti Olimp, kamor smo se nekateri planinci povzpeli. Prehodili smo Grčijo, si ogledali lepote in v živo osvežili zgodovinsko znanje. Priznam, antičnih bogov nismo srečali, tudi domovanje na Olimpu je bilo prazno.

Nekatere fotografije, ki si jih človek ogleduje, ko so mu zaprte poti, pričajo, kako smo se imeli v Tatrah.

Posebno doživetje je bil obisk Sardinije. Položili smo venec na grobnico, kjer so pokopani naši ljudje, ki jih je izčrpalo težko delo ali malarija med 2. svetovno vojno. Tam je pokopanih več sto Slovencev. Presunjeni smo bili, čeprav smo poznali tudi ta del naše zgodovine. Samo izkušeni turisti bi si vse to, kar smo imeli priložnost videti s planinci, lahko ogledali tudi sami.

V teh neprijaznih časih je brskanje po albumu prijazno opravilo. Spomini oživijo, poti, bogate z naravnimi in kulturnimi znamenitosti, se rodijo iz nič. Tesnoba je premagana.

Torej, narava nam ne bo zaprla svojih galerij.

Irena Šinkovec, PD Ajdovščina

Oglejte si tudi