Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Ob sobotah v knjižnico v Dobravlje!

V decembru bo leto, odkar je Lavričeva knjižnica Ajdovščina kot svojo zadnjo enoto v nacionalni informacijski knjižnični sistem povezala tudi izposojevališče v Dobravljah. Izposoja 'na listke' je odslej za knjižnico zgodovina. Prehod omogoča hitrejšo izposojo in natančne evidence.
Toda še več koristi kot knjižnici prinaša uporabnikom: če so dotlej ostajale na policah knjige, za katere je bila v drugih enotah čakalna vrsta, je bila to škoda tako za bralce kot za gradivo, ki ga je v dobraveljski enoti nekaj manj kot 6.000 enot.

Prav zato dejstvo, da je v Dobravljah mogoče najti gradivo, ki je v drugih enotah pogosteje izposojeno, knjižnica posebej izpostavlja. To je marsikateri uporabnik spoznal že sam. Bolj vešči seveda po gradivu lahko pobrskajo že doma s pomočjo računalnika, preko prijaznega dostopa Moja knjižnica.

Pred prenovo je bil obisk glede na gradivo, ki je na razpolago, manjši, kot bi si enota zaslužila. Knjižnica je zato sočasno s tehnološko posodobitvijo prostor naredila tudi bolj prijazen. Uredila je ogrevanje in hlajenje, na oknih so senčila, ob računalniku za knjižničarja je na voljo še dodatno računalniško mesto za obiskovalce. Dodane so nove police, na njih je več gradiva, nameščen je bolj funkcionalen izposojevalni pult, dodanih nekaj stolčkov za najmlajše.

Knjižnica v dvorani krajevne skupnosti Dobravlje pa ima tudi pomembno – doslej morda spregledano – prednost, to je urnik. Odprta je namreč ob sobotah dopoldne, med 9.00 in 11.30, ko jo človek lahko spotoma obišče.

Izposojevališče od prenove beleži rahlo rast obiska in izposoje; morda manjšo, kot bi si želeli, pa vendarle. Lavričeva knjižnica bo v naslednjih tednih o možnostih, ki jih prinaša posodobljena enota, še dodatno seznanila prebivalstvo v naseljih, ki jim je predvsem namenjena. Ob Dobravljah so to še Skrilje, Male in Velike Žablje, Vrtovče in Šmarje, Brje, Potoče in Kamnje z zaselki, pa tudi naselja v spodnjem delu ajdovske občine: Vrtovin, Malovše, Gojače, Batuje, Črniče in Ravne. Na možnost izposoje v Dobravljah bo Lavričeva knjižnica opozorila tudi oddelke Osnovne šole Dobravlje.

AL

Oglejte si tudi