Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

O upornikih z razlogom

Ne bomo zgodovina. Mi smo močnejši. Ta trenutek. Ki bo trajal večno. Mora. Preteklost nas ne zanima. Sramujemo se je. Prihodnost je sedanjost. Ne bomo zgodovina. Ne bomo puščali sledov. Če si, si. Če te ni, te ni. Nič ne zamujaš. Ničesar ne zamujaš. Ničesar ne obžaluj. V vsakem trenutku se nekaj novega dogaja. Gremo dalje. Vse vlečemo za seboj, ranjencev ne puščamo za seboj. Zgodovine ni. Odnesli smo jo v prihodnost. V tem trenutku.
Zgornji citat je citat nečesa, kar ne obstaja. Pa bi lahko, je v uvodu v knjižno publikacijo, »Strah pred svobodo«, s podnaslovom hardkor in upor, zapisal aktivist vipavsko - goriške hardkor scene, ki je začela biti boj s sistemom in dogajanjem v družbi v drugi polovici 90 let prejšnjega stoletja, Marko Rusjan. Hardkor ni le glasba, je način življenja, drveči zvok in siloviti ritem, na katerega vokalist podaja svoje misli o pokvarjenosti svetovnega sistema, vse večje monotonije, apatije in brezizhodnosti vsakdana, poslušalca okupira in ga ali pa tudi ne, spusti iz primeža. Zatorej ni nič čudnega, če je že veliki mislec in filozof Platon prišel do ugotovitve, da za glasbo ni mesta v popolno urejeni oz. idealni družbi. Kdor to uvidi se seveda po svoji moči poskuša upreti, pa najsi bo skozi glasbo, besedo,…

»Tako se je v prvi polovici 90ih let v središču Nove Gorice na Bevkovem trgu začela zbirati pisana druščina. Najprej izključno druščina, ki je predstavljala prvo generacijo skejtarjev in je bila stalno prisotna na ulicah. Potem se ji pridružilo vedno več ljudi, ki sami niso skejtali, so pa imeli veliko skupnega na drugih področjih. Največja skupna točka je bila seveda glasba. Po skupnem obisku mnogih koncertov so tudi nastale ideje o lastnem fanzinu.«, pove o samih začetkih t. i. vipavsko – goriške hardkore scene avtor knjige Marko Rusjan.

 In rodilo se je gibanje 13. brat, ki je z izdajanjem istoimenskega fanzina postalo znano tudi izven lokalnih okvirov. Le ta je objavljal recenzije glasbenih izdaj, intervjujev s skupinami, ki so ustvarjalce navduševale, med njimi s še danes popularnimi, (Sick of it all, Snapcase, Shelter, Youth brigade in celo Niet), svoj prostor je našla tudi poezija, proza, originalne risbe, stripi in fotografija. Naslednji korak je bil iztržek pogovorov in končnega dogovora s Slovenskimi železnicami, ki za male denarje oddajo bivšo čakalnico, v zadnji postaji v Solkanu preden se ustavi v Novi Gorici, v kateri si prostor za vaje uredi pank bend Razlog zase, kasneje se na taisti lokaciji ustanovi kultna HC zasedba Man in the shadow, katere član je bil tudi avtor sam. Pod taisti streho so plac za vaje našle tudi  skupine Entreat, Scuffy dogs, Elodea, Elvis Jackson,…, koncem 90ih let prejšnjega stoletja je prostor služil tudi za delovanje akterjev goriške podzemne scene.

Sledilo je t.i. gibanje za Mostovno, eden izmed plemena je bil tudi avtor, iz prve roke oz iz zapisa dobimo oris poti, ki je pripeljala do prepotrebnega prostora, ki sta ga mesto mladih Nova Gorica in okolica, za druženje, prenos idej, koncerte, raznolike dejavnosti, razstave, nujno potrebovala, kar se je z leti delovanja potrdilo.

Publikacija oriše tudi pot od samozaložništva, do založbe Choose life, katero je zagnal avtorjev brat Miran Rusjan, dandanes lastnik neodvisne založbe Moonlee records, ki je med drugim založila tudi novi album ajdovsko goriške naveze Iamdisease: Praznina, nam razširja obzorja v zvezi z vegetarijanstvom, straight edge in DIY (do it your self) gibanjem, ponuja v branje intervjuje z za avtorja pomembnimi akterji vipavsko – goriške HC scene; Miranom Rusjanom, ajdovcem Ivom Lozejem ( ex Low Punch, The Hoax Program, Iamdisease, Elodea, Storm Inside), Milošem Miloševićem – Miklo, Valterjem Cijanom in Dejanom Požegarjem (ex - IN4S). Publikacijo zaključi izbor fotografij, naslovnic fanzina 13. brat, informatorja Kulturnega centra Mostovna – Masinfo in koncertnih plakatov. »Knjiga Strah pred svobodo predstavlja en pogled, razmišljanje in prepričanje o hardkor sceni, katere del sem bil. Sito mojega spomina je določilo, kaj je potrebno izpostaviti in pojasniti. Naj je objektiv tega pogleda še tako širok, je veliko bolj ali manj pomembnih detajlov, ki jih zavestno ali pa nezavestno pozabiš ali potlačiš.« (Citat vzet iz knjižne publikacije Strah pred svobodo).

Knjižna publikacija je bila v začetku meseca februarja 2015 predstavljena v baru Hiše mladih v Ajdovščini, na posodo pa je tudi že v Lavričevi knjižnici. Toplo priporočam v branje vsem, ki so ta čas živeli in tudi mlajši generaciji, ki bo dobila potrdilo, če je volja je vse mogoče.

Tekst: Ksimeroni, foto arhiv: Marko Rusjan

Oglejte si tudi