Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Mostova čitalnica

Pri Društvu MOST, Univerzi za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina, že šestindvajseto leto deluje krožek Ustvarjalno pisanje. Letos je v krožek vključenih enajst ljubiteljev besedne ustvarjalnosti. Vsa leta je njegova mentorica profesorica Ivana Slamič. Neutrudna posredovalka svojega bogatega znanja o književnosti in besedni umetnosti nas spodbuja, da beremo, pišemo in objavljamo kratko prozo in poezijo. Med drugim je tudi pobudnica, da svoja dela predstavimo na javni prireditvi Mostova čitalnica.

Z letošnjo, že 22. čitalnico, se je krožek 1. marca predstavil obiskovalcem v dvorani našega društva. Tokratna prireditev je imela naslov Svetlobe in sence otroštva. Mentorica je odločitev za izbrano temo zapisala z besedami: »V tem študijskem letuje so nastajale zgodbe otroštva. Ne spomnim se, kdo je rekel, da brez spomina ni literarnega ustvarjanja. Spomin je vodnjak, iz katerega črpamo, je zakladnica spominov na odraščanje in rast. Napisati zgodbo iz svojega otroštva ni preprosto, ker spomin zna biti boleč, jasen, poln radosti, olepšan, zakrit, odkrit. Pripovedujemo ga sami sebi, ga sanjamo, se z njim prebujamo, ga pripovedujemo drugim, zapišemo ga zase in želimo predati drugim.«

Zgodbe iz svojega otroštva so napisale in na prireditvi prebrale Boža Bolčina, Dragica Čuk Novak, Mira Humar, Januška Mavri, Marina Troha in Dora Furlan. Prispevke Bogdana Trohe, Ivanke Kostantino in Marjete Žigon sta brala Laura Brataševec in Dejan Slokar. Pesem v prozi avtorice Dore Jež je prebrala mentorica.

Da bi čim bolj ponazorili vsebino napisanih zgodb in poudarili medgeneracijsko povezovanje, smo k sodelovanju povabili pevski zbor Osnovne šole Šturje, ki ga vodi profesor Igor Hodak (ki je tudi mentor Mostovega krožka Glasbena umetnost). Zbor je zapel štiri pesmi, mladi glasovi z ubranim petjem so polepšali in popestrili letošnji literarni večer.

Dora Furlan, foto Polona Kovač

Oglejte si tudi