Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Množično 'z glavo skozi zid'

Zadnji vikendi v septembru so že tradicionalno rezervirani za Štrudlfest. Tudi letošnje leto, že 13. po vrsti, je tako v mesto stopila kultura z veliko začetnico. Še bogatejša štiridnevnica, je ponovno zasijala in obiskovalcem stopila še korak bližje.
Festival je upravičil svoje napovedi; sodeč po obisku in bučnih aplavzih, se za njegovo prihodnost, še manj priljubljenost, ni bati.

Po navdihu izrednega domačina, Danila Lokarja (letos mineva 120 let od njegovega rojstva), zdravnika in pisatelja, upodabljavca ljudi in življenja Vipavske doline, je ekipa festivala Štrudlfest, iz njegove novele - Z glavo skozi zid, črpala slogan, rdečo nit letošnjega dogodka. Tako je z njim, ki mu je bila posvečena tudi veličastna otvoritvena slovesnost, v dolino in širše, ponovno stopila srčna umetnost. Gledališke predstave, film, glasba, delavnice - Damjana Golavšek, Matija Solce, dijaki Veno Pilon Ajdovščina, OŠ Danila Lokarja, KID Teodozij iz Vrhpolja & DD Studio, čisto pravo grško gledališče, komik Klemen Bučan, Kvartet Nova, Gledališče Glej in drugi…, so polnili prizorišča in v času, kjer sta potrebna predvsem upanje in optimizem, sporočali prav to.

Ekipa organizatorjev, ki tvorijo Kulturno umetniško društvo Javorov hudič: Tadeja Ličen, Polona Krušec, Peter Avbar, Peter Bajnoci, Jani Peljhan, Justina Ipavec, Tanja Lozej, Teneja Jejčič, Maruša Lemut, Greti Kobal, Ana Kete, Aleksandra Petkovič, Kristjan Bajec, Dejan Slokar, Lara Batič in še mnogi drugi, so se tokrat res izkazali s programom, tako da je med in pofestivalski vtis zares sladek.
Poseben čar je dodala tudi podoba festivala, ki jo je zasnovala Tanja Lozej, punce iz društva Forum pa so obogatile zunanjost Dvorane prve slovenske vlade.

Sicer so štirje dnevi v Ajdovščino prinesli kar okoli 20 predstav, predvsem je razveseljivo dejstvo, da jih je bilo kar 6 domačih. Tako bogato dogajanje si ekipa šteje za poseben uspeh, saj časi zahtevajo varčnost, a je tu občina Ajdovščina podala roko in, kot vsako leto, finančno podprla dogodek.

KUD je sicer tudi letos sodeloval z Mladinskim centrom Hiša mladih, s katerim je pripravil Art market in Stand up komedijo, novost pa je ponovno obujeno sodelovanje s Klubom ajdovskih študentov in dijakov. Vsako leto se z veseljem s svojim umetniškim programom pridružuje tudi Lična hiša. Posebnost letošnjega Štrudlfesta je bilo še sodelovanje z Zvezo kulturnih društev Ajdovščina, ki je prav v okviru festivala pripravila uvodno predstavo otroškega abonmaja.

Festival je torej postal tudi povezovalec različnih kultruno - umetniških povezovanj, organizacij in društev Ajdovščine, kar si šteje v čast in zavezo, da bo s tem, še širše, tudi nadaljeval.

Prav s KAŠ - em pa bo KUD Javorov hudič tudi čez leto pripravlja predstave in druge kulturne dogodke, kar pomeni, daje bil Štrudlfest pravzaprav 'le' slovesna uvertura, napoved v več kot pestro umetniško leto.

Tako vam danes organizatorji ne kličejo: »Nasvidenje prihodnje leto, ampak na snidenje že čez slaba dva meseca, ko se zopet srečamo na ajdovskem odru, ki si ga je Štrudlfest in vi, spoštovane in spoštovani, že vzel za tisti kraj, kjer se razpirajo zidovi, odstirajo zavese in prižigajo žarometi; kraj – povezovalec nas vseh in tistega v nas!«

P. K.

Foto: Ana Kete, Polona Ipavec in udeleženci iz štrudlove fotografske delavnice

Oglejte si tudi