Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Martini Batič nagrada Prešernovega sklada

Med letošnjimi nagrajenci Prešernovega sklada je tudi zborovska dirigentka Martina Batič. Nagrado prejme za poustvarjalne dosežke v preteklih treh letih, med katerimi so izstopajoči koncerti s Komornim zborom RIAS, Zborom Srednjenemškega radia in Zborom Slovenske filharmonije. Nagrado bo prejela na osrednji proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku.
Martina Batič se je rodila v ajdovski glasbeni družini in že od mladih nog je njena pot povezana z glasbo. Končala je nižjo glasbeno šolo v Ajdovščini, kot dijakinja Škofijske gimnazije v Vipavi je obiskovala še orglarsko šolo v Ljubljani, po maturi pa je vpisala študij glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani in z odliko diplomirala. Na Visoki šoli za glasbo v Munchenu je nato diplomirala še iz zborovskega dirigiranja in leta 2005 zaključila tudi podiplomski študij. Vseskozi se je udeleževala seminarjev doma in v tujini, sodelovala s številnimi zbori in solisti, ki jih je spremljala na klavirju, nato pa je začela prejemati nagrade tudi kot dirigentka različnih zasedb. Nove poti si je Martina utrla leta 2007 z osvojitvijo nagrade Eric Ericson. To je najprestižnejše tekmovanje zborovskih dirigentov na svetu.

Martina je vodila tudi zbor Opere SNG Ljubljana, med letoma 2009 in 2017 pa je delovala kot umetniška voditeljica Zbora Slovenske filharmonije. Martina Batič je projektno delovala z eminentnimi zbori po celi Evropi, med njimi tudi s mešanim zborom francoskega radija, ki ga je prevzela lani. Gre za največji zbor po številu zaposlenih v Evropi (95), morda tudi na svetu.

Batičeva je doma izpeljala tudi nekaj zelo odmevnih projektov, kot sta Carmina Burana Carla Orffa na grajskem vrtu v Ajdovščini in Mozartov Rekviem v božjepotni cerkvi v Logu.

Martina Batič je leta 2008 prejela priznanje Občine Ajdovščina. 

Oglejte si tudi