Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Lokavški kulturni dnevi 2016

Skozi vse leto potekajo dogodki, ki Lokavcu, Lokavčanom in obiskovalcem bogatijo vsakdan. Kultura, ohranjanje kulturne dediščine, predstavitev vseh biserov, ki jih skriva kraj pod Čavnom, se zrcali skozi projekte: Lokavec in čas, Lokavške hiše pripovedujejo, slovenski Kulturni praznik 8. februar, razstava ročnih del Lokavških žena, Festival češenj, Tekmovanje harmonikarjev, koncerti pritrkovalcev, dobrodelni koncert... Veliko, res veliko biserov, sestavlja mozaik vseh projektov in ob tem veliko prizadevnih ljudi, ki stojijo za tem. Zaključek in osrednja prireditev ob Lokavških kulturnih dnevih je bila letos 15. oktobra in je namenjena prav temu, da se društvu ali posamezniku izreče priznanje za delo, ki ga opravlja.
Zaključna prireditev je bila delo Bojane Pižent Kompara, ki je v predstavo vključila nastopajoče iz Lokavca. Izjemna zamisel gospe Bojane, ki je zvoke iz narave od žuborenja studencev, divjanja burje, petja ptic, povezala v melodijo in ji dodala zvoke zvonov, inštrumentov in ubrano dekliško petje. 

Letos si je Diplomo Edmunda Čibeja zaslužil Uroš Kovač
Lahko rečemo, da je svet Uroša Kovača naravnan malo drugače kot svet njegovih vrstnikov. Že kot osnovnošolca ga je privlačilo vse, kar je povezano s preteklostjo kraja, v srednji šoli pa se je ta ljubezen udejanjila na mnogih področjih, med drugim je ob pomoči domačega župnika sestavil rodovnike posameznih lokavških družin, kar velja za izjemno obsežno in zahtevno delo. Drugo področje njegovega delovanja predstavlja cerkvena glasba. Ob učenju igranja na orgle se je v njem pojavila tudi želja razumeti bistvo delovanja tega instrumenta. Splet izjemnih okoliščin ga je v želji po čim večjem tovrstnem znanju peljal na Gorenjsko, kjer je naletel na stare orgle, namenjene uničenju, ki so bile popolnoma enake velikosti kot stare orgle v Brithu. Orgle je pripeljal v Lokavec ter jih  ob pomoči posameznikov in občine Ajdovščina uspel restavrirati ter zanje kupiti piščali. Orgle, ki jih je Uroš postavil na kor cerkve v Brithu, naj bi zaigrale spomladi 2017. Zaradi posebnega odnosa, ki ga ima komaj polnoletni Uroš Kovač do kulturne dediščine, pa tudi zaradi njegove delavnosti in izjemne predanosti mu Krajevna skupnost Lokavec podeljuje diplomo Edmunda Čibeja za leto 2016.

2. Priznanje Edmunda Čibeja za leto 2016 je prejel Kovaški muzej Mihaela Cussa.

Brata Stanislav in Janez Černigoj, sama sicer priučena kovača, sta leta 1997 v svoji domačiji pri Kuših odprla Kovaški muzej, poimenovan po znamenitem Lokavčanu, kamnoseku Mihaelu Cussi. V muzejsko zbirko sta ob pomoči pobudnikov nastanka muzeja, Borisa Blažka, Sande Hain in še posebej lani preminulega Vinka Kovača, zbrala predmete iz lokavških kovačij, iz fužine Čaven in od drugod po Sloveniji. Muzej je zgledno urejen, poleg izjemne zbirke in prikaza kovaštva v živo pa obiskovalca pritegne tudi lepo urejena okolica z nadihom preteklosti.

Kovaški muzej pri Kuših je ena najbolj poznanih in zanimivih točk Lokavca. Skozi leto je redno odprt ob koncih tedna, brata Černigoj pa kovaške spretnosti rada pokažeta tudi vsem najavljenim skupinam, predvsem rednim obiskovalcem, osnovnošolcem, ki prihajajo v Lokavec tudi iz bolj oddaljenih krajev. Prav zaradi predanega odnosa do ohranjanja bogatega izročila kovaštva v Lokavcu Svet KS Lokavec podeljuje priznanje Edmunda Čibeja za leto  2016 Kovaškemu muzeju Mihaela Cussa, ki ga upravljata Janez Černigoj in Stanislav Černigoj.

 V tednu pred zaključkom so v organizaciji Društva DOLI, podružnične šole Lokavec in Goriškega muzeja, potekale delavnice v Batičevi hiši. Kaligrafinja Loredana Zega je v izbi, iz svoje ročno izdelane knjige prebirala lokavške pravljice. V preužitkarski sobi je razstavljeno orodje čevljarja, predstavil Boris Blažko. Črno kuhinjo pa je predstavila Bernarda Kompara. Razstava »Dediščina okoli nas«, je bila v mali dvorani Edmunda Čibeja. Tradicionalni pohod je potekal po poteh tehniške, kulturne in naravne dediščine. V stari župnijski cerkvi v Brithu pa se je predstavil Uroš Kovač z svojo posebno ljubeznijo do kulturne dediščine.
NV

Oglejte si tudi