Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
6°C
JUTRI
27°C
10°C
Oceni objavo

Likovna kolonija "Pozabljeni ... od sebe"

Kulturno društvo Norma7  je zaradi vročinskega vala preloženo, delno s slikanjem na daljavo vodeno likovno kolonijo, dokončno zaključilo v ponedeljek, 7. avgusta, v prijetnih prostorih Ljudske univerze Ajdovščina.

Predlagano temo ustvarjanja »Pozabljeni … od sebe« je večina sodelujočih slikarjev sprejela kot izziv in nagovor lastni ustvarjalni govorici, uporabljene pa so bile tudi individualno določene teme slikanja.

V koloniji nastala likovna dela so razstavljena v avli Ljudske univerze Ajdovščina do 1. septembra 2023.

Poleg dveh, v Društvu Norma7 pogosto sodelujočih slikarjev, ki slikata z usti, Dragice Sušanj iz Ilirske Bistrica in Željka Vertelja iz Kočevja, je bila v koloniji posebej opažena skupina slikarjev iz Doma na Krasu, enota Sežana, ki se kontinuirano likovno izobražujejo pod strokovnim in nadvse prijaznim mentorstvom profesorice likovne umetnosti Damjane Štrukelj.

Vabilo na likovno kolonijo sta sprejeli tudi akad. slikarka Mojca Gulič, ki po novem ustvarja v Ponikvah, in  Mihaela M. Tihelj iz Vipave. Javnosti se je prvikrat predstavila ruska slikarka Ekaterina Kuznetsova, ki že dve leti živi na Brjah in je vabljena k novo načrtovanim likovnim dogodkom društva.

Omenjeno skupino iz Sežane povezuje ljubezen do črte, barve, ki odpirajo včasih na rahlo ali pa tudi na bolj široko vrata, zakrite, molčeče in vendar tako glasne biti vsakega posebej. O delu Slavka Bartoleca, Deana Dobrilovića, Janka Križaja in Vinka Lekšeta iz Sežane je njihova mentorica Damjana Štrukelj, prof. lik. um. za brano predstavitev zapisala: »Ljubezen do črte, ploskve, barve je tista, ki povezuje Slavka, Deana, Vinka in Janka. To je ljubezen do preslikavanja vseh barv, ki se pojavljajo v globini duše, na platno, papir ... To je lovljenje vseh tistih najbolj iskrenih in subtilnih dogajanj v duši, ki jim s pomočjo likovne govorice damo večno zabeležbo. Gre za pečate, ki so enkratni, neponovljivi, ki so znamenje posameznika.«

 

 

 

Oglejte si tudi