Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Lična hiša že sedemnajst let odpira vrata umetnosti

V soboto, 3. oktobra, je Lična hiša z odprtjem razstave priznane slikarke - ilustratorke, goriške rojakinje, obeležila sedemnajsto obletnico delovanja. Lična hiša je galerija, likovni atelje in Umetniško izobraževalno društvo, ki je svoja vrata prvič odprla 19. septembra 2003, ko sta njena ustanovitelja, umetnika Polona Kunaver Ličen in David Ličen naznanila, da bo nova galerija ponujala razstavne ter druge umetniške in kulturne dogodke.

Kulturno društvo Lična hiša je ob tokratnem jubileju povabilo umetnico – slikarko in ilustratorko Ano Zavadlav. Leta 1997 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in nadaljevala študij na specialki za grafiko. V letu 1999 je bila na študijskem izpopolnjevanju v Pensilvaniji. Od leta 2003 se posveča predvsem knjižni ilustraciji za otroke in mladino. Je prejemnica več nagrad in priznanj, leta 2019 je prejela Levstikovo nagrado za ilustracijo knjige Čriček in temačni občutek. Poleg ilustracij iz te knjižne izdaje so na ogled odlične izvirne ilustracije iz drugih knjižnih izdaj. V zanimivem pogovoru s Polono Kunaver Ličen je Zavadlavova odstrla pogled na ustvarjanje ilustracij, ki poleg iz pisateljevega besedila v veliki meri izhajajo iz njenih notranjih občutij.

Glasbeno sta odprtje razstave obogatila dva mlada glasbenika – Oskar Ličen na violini in Matija Marc na kitari. Zaradi poznanih zdravstvenih razmer tradicionalnega druženja žal ni bilo, je pa čutiti potrebo po obisku maloštevilnih kulturnih dogodkov. Razstava, vredna ogleda, bo odprta do 24.oktobra.
Niko Ličen

Oglejte si tudi