Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Iris in Neja bralcem razkrili Izbrano pot

Čeprav je preteklo šolsko leto zaznamovalo marsikaj takega, za kar si želimo, da se ne bi ponovilo, je korona imela tudi nekaj pozitivnih stranskih učinkov. Eden od njih sta dve knjižni izdaji, delo treh učenk Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina, ki je knjigi tudi založila. Prva izmed njiju, avtobiografski dnevnik Eneje Kobal, ki je izšla septembra 2020, je bila skoraj v trenutku razprodana in čaka na ponatis, druga knjiga, delo Iris Leban in Neje Pisk, pa je izšla maja in je v nekaj izvodih še na voljo.

Iris in Neja v svojem delu z naslovom Izbrana pot ponujata vsaka svojo napeto detektivsko fantazijsko zgodbo, v kateri bralec glavne junake spremlja na nevarni, a za druge odrešilni poti.Dogajanji sta med seboj neodvisni, povezuje pa ju fantastičen svet.

Prva pripoved nosi naslov Otihela, v njej je Iris opisala družinsko zgodbo, v kateri nastopajo tri sestre, ki stanujejo sicer na gradu, a živijo popolnoma običajno življenje, vse dokler jih ne preseneti nenapovedan obisk. Na dan pridejo družinske tragedije, ki sprožijo nekaj sporov, ampak konec je srečen, saj glavnim junakom uspe uničiti zlo in pripraviti okoliščine za uresničitev davne prerokbe.

V drugi pripovedi, ki nosi naslov Laboratorij, je Neja opisala fantazijsko zgodbo, ki govori o krutem družbenem eksperimentu, v katerem se znajde glavna junakinja. Vse se začne z veliko rdečo kuverto, ki napoveduje ugrabitev nedolžnega otroka ter prisilno selitev v fantazijski svet bele sterilnosti, konča pa se z grozljivo ugotovitvijo, da je vodja tega laboratorija nekdo, ki je glavno junakinjo s svojim početjem globoko razočaral. Čeprav ima zgodba zaradi tega nekoliko trpek konec, le-ta ni nesrečen, kajti daje upanje o novi, boljši prihodnosti.

Knjiga Izbrana pot bralcem torej ponuja dve fantazijski zgodbi, v katerih ne manjka skrivnosti, preobratov in zapletov. Dobra izbira še posebej za tiste, ki uživajo knjižnem svetu navidezne resničnosti. Priporočam!

Petra Kodre

Oglejte si tudi