Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
9°C
JUTRI
25°C
10°C
Oceni objavo

Gregorjevo

12. marec velja za dan, ko praznujemo Gregorjevo – dan, ko se ptički ženijo in ko pozdravljamo pomlad. Gregorjevo je ime dobilo po papežu Gregorju, ki je živel v 6. stoletju in je veljal za dobrega papeža. Je zavetnik rudarjev, zidarjev, izdelovalcev gumbov, učenjakov, učiteljev, študentov. Temu svetniku so se priporočale žene za rodovitnost, pomagal je zoper kugo, predvsem pa je pokrovitelj  glasbenikov, pevcev, pevskih zborov ter zborovskega in koralnega petja. Proslavil se je namreč s tem, da je uredil cerkveno petje (gregorijanski koral).

Z Gregorjevim je povezanih več tradicionalnih verovanj. Eno od teh pravi, da sveti Gregor prinaša luč in na ta dan “luč v vodo vrže”. Po ljudskem izročilu se namreč do Gregorjevega dan toliko podaljša, da so lahko delavci, ki so do tedaj delali ob svetlobi petrolejk, luč “vrgli v vodo”. Danes ponekod v vodo spuščajo gregorčke: umetelno izdelane hišice, v katere postavijo svečke.

V društvu upokojencev Ajdovščina so letos Gregorjevo praznovali že tradicionalno sedmo leto.
Ženski pevski zbor Večernica DU Ajdovščina pod vodstvom zborovodja Mirana Rustja zna ogreti srca poslušalk in poslušalcev po številnih krajih naše domovine in izven nje. S svojim ubranim petjem so ogrela srca poslušalcev v dvorani Ljudske univerze v Ajdovščini.

Za popestritev so poskrbeli člani Malega Holivuda, ki deluje v sklopu Medgeneracijskega učenja na Ljudski univerzi. Igrico »Pujsa imamo za soseda«, v režiji Milojke Dobovšek in priredbi Ksenje Sulič so odigrali učenci OŠ Danila Lokarja, člani Društva ŠENT in dramski del Zarje, Mojca Slokar pa je izdelala kostume in sceno. Učenci otroškega pevskega zbora OŠ Šturje pod vodstvom Danijele Čermelj, so s svojimi otroškimi glasovi priklicali pomlad. Sodelovanje z OŠ Šturje je nepogrešljivo, saj učenci popestrijo vse prireditve v Društvu upokojencev Ajdovščina.

Za zaključek so Gregorju v čast zapele še pevke Zarje pod vodstvom Marije Terčelj.

Po prireditvi se je nadaljevalo druženje in veselo prepevanje.

Alenka N. Bizjak in Nevenka Vidmar
Foto: Alenka in Nevenka

Oglejte si tudi