Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Godalni orkester ajdovske glasbene šole navdušil

Več kot 200 mladih primorskih glasbenikov se je 6. aprila srečalo v Novi Gorici, kjer je v tamkajšnji glasbeni šoli potekala Revija godalnih orkestrov Zveze primorskih glasbenih šol, ki jo vsaki dve leti organizira aktiv učiteljev godal ZPGŠ. Godalni orkester Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina je z izvedbo navdušil občinstvo.
Izmed trinajstih glasbenih šol, članic Zveze, se je srečanja v Novi Gorici udeležilo deset godalnih orkestrov iz osmih glasbenih šol: Mali godalni orkester GŠ Vrhnika, Mali godalni orkester in Godalni orkester GŠ Frana Gerbiča Cerknica, Godalni orkester GŠ Idrija, Godalni orkester GŠ Sežana, Godalni orkester GŠ Logatec, Godalni orkester GŠ Postojna, Godalni orkester GŠ Vinka Vodopivca Ajdovščina ter Godalni orkester in Starejši godalni orkester GŠ Nova Gorica. Mladi Ajdovci so se predstavili na drugem izmed dveh koncertov srečanja ob 17:30 v koncertni dvorani novogoriške glasbene šole. Izvedli so Koncert št. 2 za klavir in godalni orkester slovenskega skladatelja Črta Sojarja Voglarja, kjer se je kot solistka odlično predstavila perspektivna mlada pianistka Ema Gregorčič iz razreda učiteljice Ane Knez, nato pa je orkester postregel še z glasbo iz filma Boter skladatelja Nina Rote. Izbor programa je bil tehten in za poslušalca zanimiv. Orkestraši so lahko pokazali, da so kos spremljanju solista, kar še zdaleč ni majhen zalogaj za tako mlade glasbenike, saj je potrebno veliko neverbalnega sodelovanja med solistom, dirigentko in njenim "inštrumentom", ki ga predstavlja cel orkester. Pokazali so, da lahko tudi skoraj 30-članski sestav diha kot eden, muzicira kot eden, pripoveduje čudovite glasbene zgodbe kot eden. Ponosni smo, da prav naš orkester sodi med najboljše godalne orkestre primorske regije, pa tudi širše, saj se vsako drugo leto predstavi tudi na republiški ravni. Pohvale publike in strokovnih spremljevalcev so iz leta v leto večje. Preteklo soboto smo bili deležni komentarjev, kot so "... dober, bogat zvok, čista intonacija, izenačen ton sekcij, lepo dirigiranje ...", "... zvenite intonirano. Dirigentka lepo dela in čuti glasbo ter jo iz otrok tudi izvabi." Godalni orkester Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina neprekinjeno deluje že dvaindvajseto šolsko leto, svež veter pa je v njem zavel pred štirimi leti, ko je taktirko prevzela Polona Praček, sicer učiteljica violine in viole na glasbeni šoli. Sama pravi, da je v prvi vrsti hvaležna tem mladim ljudem, najstnikom, da ji zaupajo in se ji pustijo glasbeno voditi: "Ponosna sem nanje in se iz tedna v teden veselim druženja z njimi ter ustvarjanja kvalitetne glasbe. Ni vedno lahko, daleč od tega, se pa moje "teženje" in "dretje" očitno izplačata.
"Godalnemu orkestru Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina in dirigentki Poloni Praček iskreno čestitamo in želimo še naprej obilo uspehov, dobre glasbe in prijetnega druženja.

Oglejte si tudi