Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

Festival moškega petja

Kar sedem moških pevskih sestavov je nastopilo na pomladnem festivalu petja, ki ga je ob pomoči Občine Ajdovščina izpeljal MoPZ Srečko Kosovel. Najprej so se zbori v grajski kleti v Vipavskem Križu predstavili s poljudnim programom, na nedeljo pa so v božjepotni v cerkvi v Logu peli sakralne skladbe. Festival je postregel z visoko kakovostjo in raznolikim programom, tako da so poslušalci dobili zelo dober vpogled v trenutno dogajanje na področju moške vokalne glasbe.
Uvod v festival je predstavljala okrogla miza, posvečena tako čarom moškega zborovskega petja, pa tudi težavam, kako privabiti v moške sestave mlade pevce. Umetniški vodje gostujočih zborov so si edini, da je treba za petje navdušiti že dečke v osnovni šoli, pri tem pa imajo odločilno vlogo pedagogi, nujna pa je tudi izvirnost tudi pri izbiri programa. Potem je treba znati prebroditi obdobje mutacije in srednješolska leta, ko se mladi pevci običajno 'razgubijo', saj le redke srednje šole gojijo zborovsko petje.

Na osip odraslih zborov je vplivala tudi cepitev na oktete in manjše zasedbe, tako iz logističnih razlogov kot tudi tržnih vzgibov (klape). Celovito izkušnjo in vse čare moškega petja pa vendarle moč doživeti v večjih sestavih. Vsak zbor lahko dobro deluje, če ima složno jedro, če so pevci med seboj povezani, se radi skupaj družijo, če stremijo po napredku in skupnem poustvarjanju. Iz tega sledi, da zborovskega tekmovanja niso cilj delovanja neke skupine, pa če le pot oz. način, kako izboljšati kakovost samega sestava.

Kosovelovci kot gostitelji so pod vodstvom Andreja Makorja (tudi umetniškega vodje festivala) na obeh koncertih ogrevali občinstvo in oder predali koroškim pevcem s Prevalj, ki ga tako kot fante iz Črnega Vrha vodi ženska (Vres - Helena Buhvald, Pobje - Veronika Škedelj). Edini manjši sestav je bil Goriški oktet Vrtnica, v katerem je večina pevcev iz zgornje Vipavske doline, umetniški vodja pa je legendarni Matjaž Šček. Fantovsko zasedbo je iz zamejstva pripeljal David Bandelj, sicer člane mešanega mladinskega zbora Emil Komel, ki mu je v Logu dodal še deško zasedbo in s tem požel dodatne simpatije občinstva. Dodatno mednarodno dimenzijo je festivalu dodal moški zbor El Vajo iz okolice Vicenze (Francesco Grigolo) z značilnim italijanskim melosom. Za poslastico so na koncu v obeh primerih poskrbeli pevci Vokalne akademije Ljubljana pod vodstvom Stojana Kureta.

Festival je postregel z zelo raznolikim programom, torej je tudi v obstoječi literaturi za moške zbore moč najti zanimive koncertne izzive. Umetniški vodja festivala Andrej Makor ni skrival zadovoljstva:  »Ocenjujem, da se umetniški kot tudi organizacijski nivo festivala izredno dviguje. Z lanskim festivalom smo festivalsko dogajanje usmerili v izključno moško petje vseh generacij in različnih zasedb. Že lani smo gostili vrhunske zasedbe (naj omenim legendarni Slovenski oktet), letos pa smo nivo še dvignili z nastopom VAL-a, Vokalne akademije Ljubljana, ki je tako v slovenskem kot tudi svetovnem glasbenem svetu dosegla res veliko. Z gotovostjo trdim, da je moško petje vse bolj priljubljeno, saj se število naših obiskovalcev iz leta v leto povečuje. Pomembnost našega festivala je prepoznal tudi Radio Koper in ga zadnji dve leti snema, na koncerte redno prihajajo ugledni dirigenti, akademiki in skladatelji (Stojan Kuret, Matjaž Šček, Ivan Florjanc, David Bandelj), novinarji in glasbeni kritiki (Branka Kljun, Tatjana Gregorič) ter se o festivalu vse bolj poroča v različnih medijih.«

Predsednik ajdovskega zbora Martin Gregorc pa je za Latnik dejal:  »Z organizacijskega vidika je bil to zajeten logističen preizkus, saj je bilo potreba namestiti in prenočiti več kot 90 pevcev, organizirati večje število primernih prostorov za vaje, pripraviti koncertne prostore, koordinirati dogodek … Naše delo je bilo poplačano, saj je več kot 600 obiskovalcev festivala v obeh dneh in več kot 130 nastopajočih prepoznalo trud našega zbora. Pozitivni odmevi nam nalagajo, da takoj pristopimo k organizaciji 6. mednarodnega pomladnega festivala petja.«

 

Oglejte si tudi