Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Faksimile knjige Gratae posteritati v lasti Lavričeve knjižnice

Lavričeva knjižnica Ajdovščina je 7. maja 2015 skupaj z Zavodom za turizem TRG Vipava v kapeli Dvorca Lanthieri v Vipavi odprla razstavo o baronu Žigi (Sigismundu) Herbersteinu, rojenemu na Starem gradu na Vipavo. Razstavo, ki jo je postavila Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, je spremljala predstavitev faksimila Herbersteinove knjige Gratae posteritati (1560), v slovenščini je naslov Ljubemu zanamstvu).

Herberstein je ena najbolj pomembnih v dolini rojenih osebnosti, obenem pa tudi premalo poznan. Kot knjižnica smo si tudi postavili cilj, da pridobimo lasten izvod knjige. Pri nakupu, smo za pomoč zaprosili vipavska in ajdovska podjetja in odziv je zelo lep. Nakup faksimila in prezentacijo so podprli: Hranilnica in posojilnica Vipava d.d., družbe Taxad.o.o. Ajdovščina, Enoopd.o.o. Vipava in predvsem Mlinotest d.d. Ajdovščina. Njihova imena bomo objavili ob vitrini, v kateri bo na ogled naš lastni izvod knjige, s prevodom v slovenščino (prvi prevod v katerikoli evropski jezik sploh!) in spremno študijo priznanih strokovnjakov. Na željo donatorjev bo »matična« knjižnica faksimila enota Lavričeve knjižnice v Vipavi.

Razstava se je po krajši predstavitvi v Ljubljani s 1. junijem vrnila v Vipavo, kjer si jo bo ogledal tudi diplomatski zbor v Republiki Sloveniji. Na ogled bo do 30. junija, in sicer  mogoč ob torkih in četrtkih med 13.00 in 17.00 uro. Izven urnika je obisk mogoč v dogovoru s TIC Vipava, telefon (05) 368-70-41, gsm (051) 215-226 ali na tic.vipava@siol.net.

V kapeli je na ogled faksimile, ki sodi v okvir razstave in je last ptujske knjižnice. Izvod, kupljen z donacijo in z zaporedno številko 29 (narejenih je bilo 100 označenih izvodov), pa bo javnosti na ogled od takrat, ko bo narejena vitrina – izdeluje jo domače specializirano podjetje Archa inženiring. Tudi njeno izdelavo je omogočila donacija.

A.L.

Oglejte si tudi