Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

15 let Zarje

»Skupina je nastala leta 2005 na pobudo takratne predsednice Metke Marušič in posameznic v Društvu upokojencev Ajdovščina.  Najprej je bila to dramska skupina, ki jo je vodila Jožica Mozetič. Igralke so dobre pevke, zato so nastope obogatile tudi s petjem. Leta 2010 je pod vodstvom Marije Terčelj začela delovati tudi pevska skupina, ki prepeva slovenske ljudske, ponarodele, sakralne, domoljubne, partizanske in zimzelene pesmi.

Več kot 400 nastopov je zabeleženih v obeh zbornikih. Prvi je bil izdan ob 10. obletnici delovanja, drugi pa ob tem jubileju. Skupina je doživela številne uspehe, priznanja, pohvale in vabila na nastope. Veliko truda in ustvarjalnosti je vloženega v delovanje skupine. Poplača jim ga navdušena publika, smejoči obrazi, prijazen stisk rok. Vsi, ki jih spremljamo skozi  leta, vemo, da naredijo veliko za skupnost in pri tem uživajo.« S temi pozdravnimi besedami je predsednik DU Ajdovščina Maksimiljan Marc odprl praznovanje dramsko pevske skupine Zarja.

Alenka N. Bizjak je povezala prireditev v lep slavnostni večer. Predstavila je nastopajoče goste, Oktet Castrum in ženski pevski zbor Večernico. Prireditev je potekala pred Ljudsko univerzo, v prav prijetnem okolju. Štiri pevke Zarje še prepevajo v Večernici, nekaj pa je bivših članic, zato je bilo samoumevno, da se slavljenke predstavijo v obeh skupinah. Nekaj članic je tudi v rokodelski sekciji, zato je bila postavljena majhna razstava ročnih del. Avlo pa so krasile fotografije članov in članic Primorskega škljoca. Tako so bile predstavljene sekcije, ki v DU Ajdovščina delujejo na področju kulture in tehnične kulture.

Dramski del je nasmejal publiko z aktualnimi temami, kratka igrica 'V čakalnici'  je bila premierno uprizorjena prav za ta dan. Pevski del je svoj program obarval  praznično, s solistom Bojanom Pergarjem in harmonikarjem Maurom  Deferrijem, pod taktirko Zore Gregorc. Izdan je tudi zbornik o bogatem delu skupine.

Program je bil delno okrnjen zaradi razmer, ki ne dovolijo vsega, kar bi lahko naredili. V lanskem letu je že nastajala lepa igra 'Kruh naš vsakdanji', skupen projekt Folklorne skupine iz OŠ Šturje in Zarje. Počakati bo morala na boljše čase.

Katarina Volk, JSKD izpostava Ajdovščina, je podelila Linhartove značke za igro in eno Gallusovo, saj je večina pevk značke že dobila v zboru Večernica.

Zlatko Martin Marušič, predsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev severno Primorske regije, je skupini čestital in ji podelil plaketo zveze.

Večer se je zaključil z čestitkami, dobrimi željami in zdravico.

»… sem zelo ganjen nad vašo skromnostjo in pristnostjo, ki  daje vašemu petju, oziroma, ki dajeta vašemu izvajanju posebno milino in naravnost.. Ker sem že na hitro preletel izbor vaših pesmi, moram reči, da je odličen. V njem zvenijo resnično tisti napevi, ki jih bi moral vsak Slovenec nositi v srcu, kamorkoli že gre...

Iz vašega prikupnega petja veje pristnost, kot da bi vase glasilke blagoslovila burja jim dala moč  zimskih sunkov in neskončno nežnost poletnega vetra, ki preko polj nosi vonj po travi. V vaših glasovih čutim daljni odmev naših  enkratnih potočkov, tako da tudi vi obnavljate spomin na velikega Orfeja, ki mu je posvečeno žuborenje potočkov in rek. Ker sem se kot otrok, slišal žlobudranje vode na žagah in mlinih, me na to spominja tudi vaš vipavski glas. Na koncu bi vam rad se izrekel zahvalo, da ste prišle v Belgijo v Evropski parlament, in mi tam zapele v potrditev mojih korenin.

Želim vam še vnaprej veliko radosti pri vašem petju. Še enkrat najlepša hvala, stiskam vam vsem skupaj roko v tihi Slovenski vzajemnosti in v neprecenljivo dragem spominu na srečanje z vami vas vdani Evgen Bavčar.«

Besede, ki jih je Evgen Bavčar, ugledni univerzitetni profesor, filozof in fotograf napisal Zarji ob nastopu v Evropskem parlamentu, ob otvoritvi njegovih fotografij, dajejo spodbudo za nadaljnjo delo in veliko potrditev, da so na pravi poti.

Nevenka Vidmar

 

 

 

Oglejte si tudi