Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
17°C
JUTRI
21°C
16°C
Oceni objavo

Knjigobežnica in čistilna akcija v Plačah

»Branje je za mišljenje kot telovadba za telo.« - Richard Steele
Na začetku februarja smo na pred kulturni dan na steno doma krajanov v Plačah postavili knjigobežnico. Knjigobežnice so vedno bolj priljubljene po vsem svetu, v občini Ajdovščina je naša med prvimi. Pri našem domu krajanov knjige lepo krožijo med odraslimi in otroci.

Kaj pa so knjigobežnice? To so hiške najrazličnejših oblik, na najrazličnejših lokacijah, v katerih lahko pustite knjigo. Nekdo drug pa lahko potem to knjigo brezplačno vzame, jo odnese domov in uživa v njeni družbi. Ta lahko prinese drugo knjigo ali pa čez čas vrne vzeto. Knjigo lahko odda ali vzame vsakdo. Veljalo naj bi načelo ‘oddaj eno, vzemi eno’, a nekih strogo določenih pravil ni.

»Zemlja ne pripada človeku. Človek pripada zemlji.« – misli indijanskega poglavarja Seattla

Kot vsako leto smo tudi letos v mesecu marcu organizirali čistilno akcijo. Počistili smo okolico Plač. Zjutraj smo se na lep dan zbrali pri domu krajanov in tam smo se razdelili v skupine. Dobili smo vrečke za smeti, ob potoku Jevšček so smeti pobirali tudi kar na traktorsko prikolico. Napolnili smo 7 m3 zabojnik smeti. Na čistilnih akcijah nas je vsako leto več, tudi otroci nam pridno pomagajo. Za nagrado smo se na koncu pogostili s pico.

Oglejte si tudi