DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
13°C
Oceni objavo

Junij in julij v knjižnici in s knjižnico

V senci orehov in lip

Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina te dni zaključuje prostor ob dvoriščnem zidu Lavričeve knjižnice, kamor bodo postavili klopi in mizo. Namenjeni bodo mimoidočim in seveda Knjižnici ob Hublju, ki jo LKA že četrto poletje zapored med julijem in septembrom »odpre« v senci orehov in lip. Tu vas bo čakalo dnevno časopisje in tudi nekaj revij, knjige z najrazličnejšimi vsebinami, kartonke in slikanice. Blizu je knjigobežnica, ki vas vabi, da si v njej poiščete kakšno prijetno knjigo ali pa v njej pustite gradivo, za katero želite, da bi prišlo v roke drugim.

Seveda so tu še igrala, ki se jim bo letos pridružilo še nekaj družabnih iger.

Doslej so knjižničarji mize in stole zvečer pospravili, po novem to ne bo potrebno. Prostorček bo – po predlogu Studia Pikapokaplus – urejen s peščeno podlago, dopolniti ga bo treba še s priročnimi drugimi sedeži; toda poletje se že lahko začne!

Verjamemo, da bo ob lepo urejenem bregu Hublja tudi poletna knjižnica privlačna za mlade, mame z otroki, upokojence in tudi obiskovalce Ajdovščine, ki jih je iz leta v leto več.

Zgolj z dotikom do knjig

Ste pomislili, da do knjig lahko pridete tudi le z dotikom? Že od leta 2014 v slovenskem prostoru deluje sistem  BIBLOS. Njegovi uporabniki  lahko ob katerikoli uri in kjerkoli  le z dotikom vstopijo »v bogato založeno« prvo slovensko eKnjižnico in eKnjigarno.  Brezplačna izposoja je na voljo vsem članom splošnih in strokovnih knjižnic, med katerimi je tudi Lavričeva knjižnica. Njeni člani že sedaj lahko izbirajo med skoraj 400 naslovi knjig. Seznam stalno dopolnjujemo in na njem je našlo svoje mesto že mnogo naslovov pravega počitniškega branja. Tudi z elektronsko knjigo bo lahko vaš dopust lep: izognili se boste težkim potovalkam in dolgim čakalnim vrstam v knjižnici ter prav tako uživali ob branju. Navodila najdete tudi na naši spletni strani pod značilnim BIBLOS-ovim znakom.

Marija Bajc

Malčkom in mladim čez poletje ne bo dolgčas

5 četrtkov v juniju in juliju bo v Ajdovščini živahnih kot že dolgo ne.

V četrtek, 30. junija ob 17.00 pripravlja Gledališče Bičikleta za otroke lutkovno predstavo Pošastozavri in jabolko spora. Osnovnošolci se bodo 7. julija ob 9.30 lahko udeležili delavnice Izdelava miniaturne knjige pod vodstvom ilustratorke Ane Maraž. Delavnica traja 2 šolski uri, potrebna je predhodna najava na (05) 36-44-250.

V četrtek, 14. julija ob 9.30 bo potekala simpatična delavnica Poletne gospodične – otroci bodo izdelovali mične poletne gospodične iz kuhalnic (2 šolski uri). Zagotovo bo zanimiv sprehod pod strokovnim vodstvom po rimski Castri Kako so živeli rimljani v Ajdovščini, ki bo 21. julija ob 9.30. Če je lani navdušila izdelava avtomobilčka, s katerim so otroci dirkali v knjižnici, bo letos 28. julija ob 9.30 še kako zanimiva Izdelava konjičkov na palici. Razume se, tudi konjički bodo dirkali!

Zanimivi bodo tudi julijski ponedeljki v knjižnici v Vipavi.

11. julija ob 9.00 bo delavnico Izdelava miniatrune knjige tu ponovila Ana Maraž.

18. julija bo ob 9.00 tu potekala Tropska akvaristika, pogovor in svetovanje o urejanju in oskrbi tropskih akvarijev z Igorjem Savičem, lastnikom trgovine za male živali. Posebej zanimiva bo 25. julija triurna delavnica za otroke nad 10 let Stop motion – izdelava svojega animiranega filma pod vodstvom Rebeke Rehar. Začela bo ob 9.00, potrebna pa je predhodna najava na (05) 36-44-260.

Pa še čisto posebna julijska sreda v Podnanosu

Ta bo 20. julija s pričetkom ob 9.00. Sodelavci LKA so jo poimenovali Postani pravi gusar ali gusarka tudi ti, preizkus gusarskih veščin in izdelava gusarske oprave. Potrebna so rezervna suha oblačila – brez vode pri gusarjih pač ne gre! Potrebna je predhodna najava na (05) 36-44-270.

1/3



Kaj pa za odrasle?

V osrednji knjižnici in v enotah na poletni stojnici že čaka poletno branje.

Knjiga na bazenu - je redna kulturna obogatitev poletja, ki jo pripravlja knjižnica že nekaj let v sodelovanju z Zavodom za šport. Tudi letos boste na ajdovskem letnem kopališču lahko pobrskali po kaki knjigi, reviji, leksikonu.

Knjižnica ob hublju - letos odpira »vrata« na bregu Hublja ob knjižnici tretjič po vrsti. Na voljo so dnevni časopisi, revije, knjige, slikanice za otroke, v dvorišču knjižnice pa so igrala.

Vsi dogodki i dejavnosti v knjižnici in njenih enotah so brezplačni. Več podrobnosti na spletni strani Lavričeve knjižnice Ajdovščina (www.ajdovscina.ajd.sik.si).

Facebook nagradna igra

V času počitnic (do 31.8.2016) na Facebook strani Lavričeve knjižnice Ajdovščina poteka nagradna igra, v kateri želimo izvedeti, kaj trenutno berete. Navodila za udeležbo so naslednja:

Iz knjige, ki jo trenutno berete, napišete (prepišete) poved na 88. strani knjige, v 8. vrstici od zgoraj navzdol.

Če v vrstici ni cele povedi, prepišite le besedilo, kot je zapisano. Dodajte tudi naslov knjige in avtorja. Če vaša knjiga obsega manj kot 88 strani, prepišite zadnjo poved v knjigi.

Primer: ... za starost, tudi zdaj ne boste več, opešali ste. (Veno Pilon: Na robu)

Nagrada: prikupna majica naše knjižnice.

Sodelujete lahko večkrat, vendar vsakič z drugo knjigo.

Viktorija Kante; LKA

 

Poletni urnik Lavričeve knjižnice in njenih enot

S 1. julijem stopi v Lavričevi knjižnici Ajdovščina in v njenih enotah v veljavo poletni urnik.

Ajdovščina:

Ponedeljek, torek: 10.00 do 18.00

Sreda, četrtek, petek: 8.00 do 16.00

Vipava:

Ponedeljek: 8.00 do 14.00

Sreda: 15.00 do 18.30

Podnanos:

Sreda: 11.00 do 14.00

Dobravlje:    

Sobota: 9.00 do 11.30  (urnik nespremenjen)

Potujoča knjižnica: V juliju in avgustu ni terena.

Oglejte si tudi