Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za četrtek, 19.10.2017

pretežno jasno
Popoldne bo na zahodu zmerno, ponekod občasno pretežno oblačno. Drugod bo precej jasno. Ponekod bo pihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 25 stopinj C.
6°C | 21°C
petek, 20.10.2017
9°C | 20°C
sobota, 21.10.2017
12°C | 19°C
nedelja, 22.10.2017
14°C | 18°C
ponedeljek, 23.10.2017
6°C | 18°C
Opozorila
Četrtek, 19.10.2017 ob 14h
Dodatnega opozorila ni.
6°C
21°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Intervju

Rekli so jim, da morajo »razturat«, in so ......


KULTURA, INTERVJU, LOKALNE SKUPNOSTI

| |
27.05.2013      13:17
A A

Rekli so jim, da morajo »razturat«, in so »razturali«


V nedeljo, 19. maja, se je marsikateri prebivalec Lokavca in njegove okolice zvečer udobno namestil pred TV-zaslon, preklopil na POP TV – v tretji polfinalni oddaji šova Slovenija ima talent so namreč nastopili tudi mladi pritrkovalci iz Lokavca. Skupino že od začetka vodita Beti Babič in Nada Blaško, polfinalno točko pa so izvedli Stane Lokar, (v času pogovora je bil na šolski ekskurziji), Urška Lokar, Anej Babič, Eva Bras, Tina Bolko, Martina Stopar in Maja Bratina, ki je bila, kot so sami povedali in kot smo lahko tudi opazili, njihova uradna in zelo zgovorna piarovka. O njihovih doživetjih na omenjenem šovu sem se z njimi pogovarjala po eni izmed njihovih rednih vaj v župnišču v Lokavcu. Da bi lahko poustvarila vse nianse in detajle sproščenega pogovora, bi ga morala seveda zapisati v našem lepem vipavskem narečju, tako kot je potekal, a … Tako je v tem zapisu svoje mesto našla le kakšna narečna ali slengovska beseda, ki bi ji knjižna ustreznica vzela preveč mladostne iskrivosti.


Fotografija z avdicije
Fotografija z avdicije
Deli:

Najprej iskrene čestitke za lep in uspešen nastop na slovenskih talentih. Kako je bilo

med nastopom in po njem? Je bilo kaj treme?

Nada: Meni je bilo najbrž huje kot otrokom … Praktično sem imela tremo in sem čutila z njimi, da jim je bilo hudo … pod vsemi tistimi žarometi … Čeprav z Beti nisva neposredno videli, kaj se z njimi dogaja, to sva videli po televiziji, v zaodrju, sva dejansko igrali z njimi in tremo sva tudi imeli z njimi. Predstavljala sem si tiste strašne reflektorje, ki so jih obsevali, in sem bila res ponosna nanje. To moram reči – predstaviti se pred 600.000 Slovenci, ni tako enostavno, 300 do 400 pa jih je bilo še v studiu!

Beti: Res, enako sva imeli tudi midve tremo in držali pesti, da so naju bolele, in velik kamen se nama je odvalil od srca, ko so končali in sva videli, da so točko izpeljali zelo dobro.

Eva: Med nastopom sem se tresla, noge so se mi tresle, še po nastopu …,  potem se pa sprostiš …

Maja: Prej, ko sem šla na oder, sem imela tako tremo, da se ne da povedati, potem pa, ko sem prišla na oder, sem videla, kako je ta publika ful aktivna in radoživa in vesela in koliko ploskajo, sem se kar malo umirila … Tako sem začela skoraj brez treme, in potem ko smo nadaljevali, je ni bilo že prav nič več, in ko smo končali, sem bila najbolj vesela tega, da nam ni potrebno več čakati, kdaj bomo na vrsti, kako bo, in sem komaj čakala na razglasitev.

Verjetno večino bralcev zanima, kdaj in kako ste se odločili, da se prijavite na avdicijo omenjenega šova.

Anej: V bistvu so nas povabili s POP TV …

Nada:  … vendar smo šli potem po istem postopku kot vsi ostali – avdicija in tako naprej …

Anej: Ja, in potem nismo prav točno vedeli, ali bi šli ali ne, na koncu smo se pa odločili, da gremo.

Torej je bilo nekaj pomislekov …

Maja: Po pravici …

Urška: Ja, najprej se nismo vsi strinjali, eni so se, eni se niso, potem pa smo rekli, da gremo.

Česa pa ste se mogoče bali? Zakaj ste bili v dvomih?

Beti: Zato, ker ljudje različno sprejemajo zvonove in pritrkavanje, spraševali smo se, kakšen bo odziv gledalcev, saj je to vendarle cerkvena glasba.

Nada: Pomisleke smo imeli tudi glede samega POP TV – si res želijo pritrkovalce ali si nas želijo zato, da bi nas zasmehovali. Najbrž je bil to glavni razlog za pomisleke. Potem pa, ko smo prvič prišli v stik z njimi in jim povedali, kaj pritrkavanje je, smo videli, da igrajo pošteno igro in da si res želijo pokazati pritrkavanje. Povedati pa moram tudi to, da je, preden smo dali svoj da, dovoljenje za sodelovanje dal tudi naš župnik; čeprav mislim (smeh), da ni prav dobro vedel, v kaj se podajamo …

Koliko so se ti pomisleki že po vašem avdicijskem nastopu pokazali za utemeljene? Kakšni so bili odzivi?

Tina: Ja, nekateri sošolci so me najprej hecali, potem pa, ko smo šli naprej, so me pa podpirali …

Maja: Ja, lahko povemo, kako so nas hecali …

Beti: Ja, bili so tudi negativni odzivi, predvsem na spletu 

Nada: Ko smo se na POP TV pogovarjali o teh spletnih komentarjih, so mi rekli, naj se ne oziramo na to, da se dejansko negativno odzivajo tisti ljudje, ki nič ne delajo, ki so nevoščljivi in ki nimajo nobenih ciljev. Najbrž bo to držalo.

Maja: Vsakič ko sem srečala nekatere posameznike, so mi zmeraj rekli: »O, lokavški pritrkovalci, in mi vam bomo pokazali še marsikej, hahahaha …« (smeh).

Nada: Vendar moramo povedati, da je bilo seveda na drugi strani veliko podpore, za kar se vsem iskreno zahvaljujemo.

Kako pa so potekale vaje. Ste jih imeli veliko več kot prej?

Anej: Vaj smo imeli seveda več, po trikrat na teden …

Nada: In temu moramo dodati še vse tiste poti v Ljubljano …

Ja, o tem bomo »kakšno rekli« pozneje. Sedaj pa me zanima polfinalna skladba. Čigava je bila ideja, da izvedete evrovizijsko Zbudi se Tanje Ribič?

Martina: Bom jaz to povedala … Ideja za to pesem je bila 'od Nade'.

Ste bili vsi takoj za to, vam Nada 'dovoli', da poveste svoje mnenje?

Eva: Ne … (smeh)

Beti: Ni bilo drugega mnenja …

Je bila pač dobra izbira, skladba je zvenela čarobno, zato ni čudno, da ni bilo drugega mnenja. Član žirije Damjan Damjanovič je izrecno pohvalil kombinacijo trobente in zvonov. Kdo pa je naredil priredbo?

Martina: Avtorica je Eva (vsi ji zaploskajo).

Eva, kako je priredba nastala?

Eva: Mi je mama ukazala (smeh). Sem šla na Youtube poslušat tisto pesem, počasi sem poskušala, za spremljavo, kako bi izgledala, nato dodala še zvončke in potem še trobento. Za trobento mi ni bilo težko …

Nada: Moram povedati, da je priredbo za zvonove izredno težko narediti, ker imamo na razpolago samo šest tonov, D, E, Fis, G, A, H, in iz tega moramo napraviti, kaj naj rečem, iz nič veliko. Verjetno je Eva zato rekla, da ji za trobento ni bilo težko, z zvonovi smo pa zelo omejeni. Že s tega vidika je skladba umetnina in glede na to, da ima Eva šestnajst let – klobuk dol!

Vidim, da se s tem vsi strinjate. Kako pa je bilo s sceno in oblačili?

Urška: Sceno so pripravili oni, najbolj pa smo bili navdušeni nad dimčkom pod našimi nogami …

Tina: Glede oblačil pa smo šli v Ljubljano z njihovo kostumografinjo Metko; šli smo v Zaro, tam smo si sami izbrali, kako bomo oblečeni.

Beti: Financirali so pa starši.

Tina: Ja, za copate smo šli pa v Mass, tam nam niso dovolili adidask, verjetno zaradi reklame, mi smo pa potem vsi želeli olstarke in smo si izbrali najlepše …

Maja: Pred generalko so nas še naličili in nam naredili frizure. Glede ličenja so imele nekatere punce nekaj pripomb … (smeh), drugače pa so nas pohvalili in sošolci so nam rekli, da smo bili zelo lepi.

Nada: Zanimivo, na kaj vse so pozorni pri izbiri oblačil: kaj se bo svetilo, kako bo to videti na televiziji … Malo se je že potrebno prilagajati, da se je skladalo s sceno, da ni izrazitih kontrastnih barv …, meni je bilo tudi zelo zanimivo to, da je kostumografinja takoj, res takoj, ko smo izbrali obleke, sporočila na POP, da so začeli prilagajati barve za sceno.

Kaj pa žirija?

Tina: Carji so, Branko je 'najbulši' …

Martina: Meni je bila žirija všeč, ja, in tudi meni je bil 'najbulši' Branko …

Zakaj? Ste imeli kakšne plus točke, ker je doma iz naših krajev?

Martina: Ma zato, ker je edini vedel, kaj je pritrkavanje.

Tina: Ja, gospa Ana Klašnja kot mestno dekle pritrkavanja ni poznala, no, zdaj nas je pa spoznala …, in gospod Damjan, ja, njemu je bila pa najbolj všeč Evina priredba in trobenta. Je bil zelo zadovoljen z nami …

Urška: Je rekel, da še ni slišal take kombinacije …

Beti: Še to moramo povedati – po končani polfinalni oddaji se vsi tekmovalci spet postavijo na oder, takrat ni več kamer in takrat pridejo žiranti in čestitajo vsakemu tekmovalcu posebej in tudi nama dvema z Nado.

Nada: Ja, in mi smo potem tisti trenutek izkoristili za to, da smo vsakemu žirantu podarili naša dva zbornika: Vipavska pritrkava in Devetdeseta obletnica prevoza svetogorskih zvonov; tam pa veliko piše o pritrkavanju in smo Ani rekli, da si bo zdaj kot mestno dekle lahko o tem več prebrala.

V Ljubljano ste šli v tem času večkrat, in ker zvonovi zavzamejo veliko prostora, njihov prevoz ni ravno enostaven. Kako imate to urejeno?

Beti: Do sedaj nam neprestano posoja kombi Tone Kompara iz podjetja Hrast iz Lokavca, njemu gre res zelo velika zahvala, naredil nam je tudi stojalo za cevi …

Nada: Veliko nam pri tem pomaga tudi župnik, nekajkrat pa so nam kombi posodili tudi drugi. V Ljubljano smo se prevažali z dvema kombijema.

Kaj pa financiranje?

Nada: Nekaj smo imeli prišparanega od lani, obleke, kot sem že rekla, so financirali starši, bencin pa financirava z Beti sami.

To je pa kar zalagoj! Prepričana pa sem, da bodo vaši uspehi gotovo obrodili sadove tudi na tem področju. S šovom ste sicer zaključili, talent pa razvijate naprej, saj vemo, da ste zelo dejavni. Imate v načrtu že kakšen odmevnejši nastop?

Nada: Ja, 7. junija nastopamo s kosovelovci v Šturjah, se nam zdi prav lepo, da so nas povabili zraven, 30. junija pa igramo na novi maši v Šmartnem pri Litiji, povabil nas je nekdanji predsednik pritrkovalskega društva slovenskih bogoslovcev novomašnik Martin Golob.

Za zaključek pa še kakšen utrinek, misel, občutek s snemanja oddaje Slovenija ima talent …

Eva: So nas učili pravilne drže …

Tina: Ja, da ne smemo gledati v tla …

Nada: No, in kaj so vam še rekli?

Martina: Da moramo razturat!

Nada: Ja in, da …

Martina: … naj bomo ponosni, ker smo edini v Sloveniji, ki to delamo.

Nada: Da igramo na zvonove, znamo igrati nanje, oni pa še vedeli niso, da to obstaja, da se z njimi muzicira …

Urška: Meni je bil najbolj všeč dimček … (smeh).

Maja: Meni je bil pa najbolj všeč studio, ki izgleda na televiziji veliko večji, kot je v resnici …

Tina: Avdicijo smo snemali v operi, polfinale pa na POP TV, tam je bil oder večji …, in smo videli, kje snemajo ostale oddaje, Čisto desetko …

Nada: Zanimivo je tudi, kakšen red velja med snemanjem, kako te imajo pod kontrolo, še na stranišče ne smeš brez dovoljenja, ves čas morajo vedeti, kje si, čakaš in potem te pridejo iskat.

Beti: In res te prevzame, ko vidiš, koliko ljudi stoji za to mašinerijo ...

Hvala za pogovor in veliko uspehov pri vašem delu še naprej.

Bojana Pižent Kompara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Ajdovščina!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Časopis Latnik
Številka: 190
Izšla: 29.09.2017
Poglej Pdf
Prelistaj E-izdajo
Koledar dogodkov Preglej vse
Oktober 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
21.10.2017 | Umetnost
Ustvarjalnica za otroke
21.10.2017 | Družabni dogodki
Koncert: THeWET (SLO) + Attic Mist (SLO)

Bodite prvi pri oddaji mnenja.