Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Živahno v poslovnih conah

Poslovna cona v Talih je trenutno eno veliko gradbišče, saj investitorji že gradijo proizvodne hale. V poslovni coni Pod železnico se končuje druga faza komunalne opreme, medtem ko se že snuje naslednja cona z delovnim naslovom Ajdovščina-Jug.
Poslovna cona V Talih (med obvoznico in hitro cesto) bo kovinarsko obarvana. Prav vsi investitorji - Metal design, VRC, CNC Kovšca, Marmet ter italijansko podjetje Metech – se ukvarjajo s kovinarsko industrijo. Hala Metal designa je že pod streho, ostali z gradnjo začenjajo. Komunalna oprema cone je potekala v dveh fazah: prva faza je bil vredna 318 tisoč evrov, občina je prispevala 193.000 evrov, ostalo EU (125.000) preko razpisa MGRT za sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Drugo fazo komunalne opreme je izvedlo podjetje Grapri za 180.000 evrov (brez DDV) in je praktično končana, le asfaltacija dela ceste bo smiselno počakala na zaključek gradnje objektov.

Poslovna cona Pod železnico se nahaja na zahodni strani mesta, med hitro cesto in železniško progo. Celotno območje meri dobrih 8 hektarjev, približno polovica je že bila pozidana in delno komunalno opremljena. Občina Ajdovščina je letos začela z 2. fazo (kanalizacija komunalnih odpadnih in meteornih voda, vodovodno in hidrantno omrežje, prometno omrežje, javna razsvetljava ter elektro in TK omrežje). Na javnem razpisu je bilo izbrano podjetje Stopar iz Lokavca, vrednost pogodbe 287.000 evrov, kar 90 % sredstev je občini uspelo pridobiti preko razpisa MGRT za sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Za zdaj so znani investitorji Extel, Dehka Trade Cetin, L-inox, ki svoje objekte še projektirajo. Vse parcele v 2. fazi so že tudi rezervirane, zanimanje pa je že za 3. fazo, ki pa jo je treba najprej komunalno opremiti. Denar zanjo je zagotovljen skozi Dogovor za razvoj regij, sklenjen letos med Vlado RS in Razvojnim svetom Goriške razvojne regije. Okroglih 350 tisočakov iz tega dogovora je namenjenih spodbujanju podjetništva, v praksi to pomeni zaokrožitev poslovne cone Pod železnico ter ureditev povsem nove poslovne cone z delovnim naslovom Ajdovščina jug.

 

 

Oglejte si tudi