Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Pipistrel – v znamenju obletnic

V ajdovskem Pipistrelu so obeležili 10 letnico od tretje zmage na tekmovanjih NASA Challenge. Vsaka zmaga je seveda pomembna, toda prav tretja je bila izjemna - na tekmovanju NASA Green Flight Challenge 2011 so jo dosegli s prvim popolnoma električnim štirisedežnim letalom na svetu, s Taurusom G4.

Pred desetimi leti je ta dosežek utrl pot razvoju električnega letalstva, tako za Pipistrel kot tudi v globalnem obsegu. Dokazali so namreč, da je mogoče v zrak z električnim letalom popeljati štiri osebe, neprekinjen polet je bil dolg 322 km s povprečno hitrostjo 172,8 km/h. To je bil najdaljši polet katerega koli električnega letala do tedaj. Zmagovalec je prejel nagrado v višini 1,3 milijona USD, več kot znaša Nobelova nagrade in je še vedno najvišja denarna nagrada v letalstvu doslej. Celotna svetovna avtomobilska industrija še vedno ni uspela razviti električnega avtomobila, ki bi štiri ljudi peljal tako daleč in tako hitro.

Toda zgodbe s Taurosm G4 s tem še ni bilo konec, točno 5 let kasneje je s spremenjenim pogonom postalo prvo štirisedežno letalo na svetu, ki so ga napajale vodikove gorivne celice - povsem brez emisij. Lani so ta uspeh še enkrat nadgradili, tokrat z letalom Velis Electro, ki je kot prvo električno letalo na svetu prejelo polno tipsko certifikacijo.

Oglejte si tudi