Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za torek, 24.10.2017

jasno
Danes bo pretežno jasno, v vzhodni Sloveniji občasno zmerno oblačno. Pihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter, ki bo ponehal zvečer in v noči na sredo. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 17, na Primorskem do okoli 19 stopinj C.
3°C | 20°C
sreda, 25.10.2017
4°C | 19°C
četrtek, 26.10.2017
4°C | 20°C
petek, 27.10.2017
7°C | 19°C
sobota, 28.10.2017
8°C | 16°C
Opozorila
Torek, 24.10.2017 ob 6h
Severni veter bo zjutraj in deloma dopoldne ponekod pod Karavankami in Kamniškimi Alpami ter v višjih legah v sunkih presegal hitrost 70 km/h.
3°C
20°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Gospodarstvo Kmetijstvo

Sušilnica na Brjah s polno paro


KMETIJSTVO

| |
10.11.2015      11:56
A A

Sušilnica na Brjah s polno paro


Sušilnica sadja v predelovalnici Učnega centra Brje zaradi letošnje izredno dobre sezone kakijev deluje s polno paro, rezervacije pa segajo že daleč v december. Opreme za različne vrste predelave sadja se poslužuje vse več kmetov, sadjarjev in gospodinj in tako naložba, podprta z denarjem iz evropskih skladov, že dosega svoj namen.


Deli:

Sezona kakijev je na vrhuncu, pa še letina je obilna in tako ne čudi, da je bila učna delavnica (6. novembra), namenjena prav kakiju, množično obiskana. Skoraj 40 udeležencev je prisluhnilo Ivanu Kodriču, specialist za sadjarstvo, ki je v besedi in praksi predstavil različne načine sušenja kakija. Sušilno omaro so udeleženci naložili s kar 32 kilogrami svežih plodov sorte tipo, narezanih na krhlje, rezine, kar cele, olupljene ali neolupljene, namočene v kislinah ali ne in na ta način v živo spoznali, kakšen je čas sušenja in kakšni so potem posušeni izdelki. Od načina priprave je namreč odvisen čas sušenja, okus in končni videz, ki je še kako pomemben pri večji oziroma tržni pridelavi sušenega sadja.

Na trgovskih policah je sicer sveže sadje na razpolago skozi vse leto, vendar je še posebej v zimskih dneh priporočljivo uživanje tudi suhega sadja, ki je bogat vir vlaknin, vitaminov in mineralov. Kako skladno s potrebami kupca in zahtevami stroke ter trga predelati domače sadje v tradicionalne izdelke in jih uspešno tržiti, pa bo predmet predstavitve nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK) za predelovalca/predelovalko sadja na tradicionalen način, ki jo 2. decembra v Učnem centru Brje prireja Ljudska univerza Ajdovščina. 
IM




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Ajdovščina!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Časopis Latnik
Številka: 190
Izšla: 29.09.2017
Poglej Pdf
Prelistaj E-izdajo
Koledar dogodkov Preglej vse
Oktober 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2
24.10.2017 | Tečaji in delavnice
NE POSTANI SUŽENJ SVOJE MOBILNE NAPRAVE
24.10.2017 | Tečaji in delavnice
KLUB ZA STARŠE OTROK PRVE TRIADE

Bodite prvi pri oddaji mnenja.