Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
SOB.
18°C
8°C
Oceni objavo

Količina odpadkov narašča!

Kljub rednemu osveščanju občanov o zmanjševanju nastajanja in pravilnem ločevanju odpadkov se količina mešanih komunalnih odpadkov nenehno povečuje. Procent ločevanja že nekaj let ne narašča več. Ustavil se je na okroglih 60 % ločeno zbranih frakcij odpadkov. Smo res naredili že vse kar lahko?
Večina komunalnih odpadkov je v preteklosti končala na odlagališčih. Z vzpostavitvijo centrov za ravnanje s komunalnimi odpadki pa smo trend obrnili, delež ločeno zbranih odpadkov in stopnja recikliranja sta pričela naraščati. Da bi lažje obvladali odpadke, smo začeli vzpostavljati krožno gospodarstvo, ki omogoča predelavo odpadkov v nove produkte. Da dobimo kakovostne surovine, ki jih je mogoče ekonomsko učinkovito predelati, pa potrebujemo ločeno zbrane frakcije odpadkov. 

 

Ločevanje odpadkov omogoča proizvodnjo izdelkov iz že uporabljenih virov, kar pomembno zmanjša potrebo po naravnih virih. Posledično se v določenem obsegu zmanjša poraba energije in obremenjevanje okolja. Spodbujanje krožnega gospodarstva je ključnega pomena pri ravnanju z odpadki.

 

Če do sedaj še niste ločevali, je čas epidemije, ko se več časa zadržujemo doma, primeren trenutek za razmislek ter vzpostavitev okoljsko bolj sprejemljivih navad ravnanja z odpadki. Začnete lahko z ločevanjem biorazgradljivih odpadkov in embalaže, ki sta najpogostejši frakciji komunalnih odpadkov. 

 

Biorazgradljivi odpadki so prvi, ki jih je potrebno ločiti od ostalih odpadkov, ker onesnažujejo ostale frakcije odpadkov in celo onemogočajo recikliranje nekaterih, npr. papirja.

 

Embalaža običajno zavzema več kot polovico prostora v zabojniku za ostanek odpadkov. Odpadke iz tega zabojnika vozimo na predelavo v RCERO Ljubljana in predstavljajo največji strošek v okviru ravnanja z komunalnimi odpadki, zato bomo z doslednim ločevanjem embalaže konkretno zmanjšali strošek ravnanja z komunalnimi odpadki.

 

Še boljše od ločevanja pa je, da odpadki sploh ne nastanejo, oziroma, da jih nastane čim manj. Zaradi preprečevanja širjenja bolezni se izogibamo pogostemu obiskovanju trgovin in več svojega časa posvetimo načrtovanjuTedenski jedilniki in nakupovalni seznami skrajšajo čas nakupovanja ter posledično izpostavljenost okužbi. Pozitivno vplivajo na naš družinski proračun in prispevajo k manjšim količinam zavržene hrane in embalaže. Če to počnete v družinskem krogu, je to lahko krasen pouk gospodinjstva, dobra navada, ki jo velja obdržati!

 

Če bomo vsi naredili vsaj en majhen korak v smeri nenastajanja in ločevanja odpadkov, se bo delež ločeno zbranih odpadkov povečal. Zmanjšali bomo obremenitev narave in dodali svoj prispevek k spodbujanju krožnega gospodarstva, ki je naša prihodnost. 

Oglejte si tudi