Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

'Frajtonarice' so zapele že petič

V Lokavcu spet veselo. Čeprav nam je vreme odneslo češnje, so nam še vedno ostale melodije, ki so nam jih pričarali godbeniki na diatoničnih harmonikah.
25. maj, nekoč dan mladosti, letos pa že peto tekmovanje na diatonični harmoniki v Lokavcu, v dvorani Edmunda Čibeja, ki ga organizira izdelovalec harmonik Miran Lokar - Harmonika Lokar. Zvrstilo se je kar triindvajset glasbenikov starih od šest do enainsedemdeset let. Prišli so iz širne Slovenije in celo iz Hrvaške. Razvrščeni so bili v štiri kategorije: do 10 let, od 11 do 12 let, od 13 do 17 let in nad 18 let. Vsi so bili dobri, drugi še boljši in najboljši. Komisija, v sestavi - Metoda Malik, profesorica glasbene pedagogike, Maja Bratina, študentka glasbene pedagogike in umetniška vodja skupine Pritrkovalci Lokavec in vokalne skupine Ardeo ter Egon Tavcer iz Trsta, harmonikaš s 25-letno prakso, član ansambla Ne boj se ga in učitelj harmonike, je imela zelo težko delo, saj so marsikje odločale nianse.

Najboljši trije iz kategorije do 10 let so bili Klara Stopar, Grega Abram in Neja Podgornik, iz kategorije od 10 do 12 let: Gašper Štajnar, Dorian Rubeša, Katja Zelnikar, iz kategorije od 13 do 17 let so bili najboljši Aljaž Zelnikar, Žiga Mozetič in Sabina Lamovšek. V kategoriji nad 18 let pa so slavili David Grahek, Jan Vrtovec in Elvis Batagelj.

Izmed vseh najboljših so bili izbrani še absolutni zmagovalci, ki so dobili denarne nagrade. Tretji je bil  Žiga Mozetič, druga je bila komaj 8-letna Klara Stopar in za najboljšega so določili Aljaža Zelnikarja.

Ker je bila letos peta obletnica tekmovanja, se je organizator odločil, da podeli absolutnemu zmagovalcu - Aljažu Zelnikarju še pokal v trajno last.

Da niso pele samo diatonične harmonike (bi raje napisala frajtonarice), so za polnost dogodka poskrbeli še Zeliščna kmetija Lavanda s svojimi ročno izdelanimi mazili, milom in hidrolati, Valentina Velikonja »Morfejček ustvarja« z ročno izdelanim lesenim nakitom, Čebelarstvo Lisjak iz Vrtovč  z medom in medenimi izdelki in Loredana Zega – svetovna znana in ena izmed desetih najboljših kaligrafistov na svetu. 

Turistična kmetija Černigoj pa je poskrbela za pogostitev z odličnim kmečkim krožnikom, zelo dobrimi domačimi sokovi, tudi iz češenj in izvrstnimi avtohtonimi vini.

Seveda smo zaključili s harmonikami. Vsi nastopajoči so šli še enkrat na oder, saj vemo da brez legendarnega Avsenika in Slaka ne gre. In ko se veselimo, smo rekli, da ni veselice brez Golice.

Razšli smo se z obljubo, da se drugo leto spet vidimo in naj tekmovanje v diatoničnih harmonikah postane tradicija.

Organizator Harmonika Lokar – Miran Lokar se za sodelovanje in pomoč pri urejanju dvorane zahvaljuje voditeljici Nadi Blažko, Krajevni skupnosti Lokavec, Kmetiji Černigoj in velik hvala ženi Ingrid in sinu Stanetu.

Nada Blažko

Oglejte si tudi